Haka junnut Seurojen ääni -seminaarissa

Jaa tämä juttu!

Palloliiton jokavuotinen seuraseminaari oli saanut täksi talveksi uuden nimen, sillä Isännän ääni oli muuttunut nykystrategiaa peilaavaksi Seurojen ääneksi. Haka juniorit on perinteisesti ollut mukana tapahtumassa ja näin tälläkin kerralla, kun perjantaina Tampereelle seuraa edustamaan lähtivät Jussit Rämä ja Saarinen.

Perjantain aloittivat avaussanat lausunut Tampereen piirin piirijohtaja Timo Korsumäki sekä piirin puheenjohtaja Harri Talonen, joka antoi oman mielipiteensä Palloliiton uudesta ja ilmeisen nerokkaasta strategiasta. Talonen kertoi myös Piiritoimiston uudelleenjärjestelystä. Seitsemälle työntekijälle on annettu selkeät toiminta-alueet nelikentästä seurakehitys, pelaajakehitys, kilpailutoiminta ja viestintä. Tämän toivotaan tehostavan toimintaa ja selkeyttävän Piirin roolia seurojen suuntaan. Talonen ilmoitti myös Tampereen piirin panostavan 15000€ valmennuskoulutukseen vuonna 2017, joka pienentää D- ja C-kurssien hintaa merkittävästi. Haka junioreiden pitää käyttää tämä hyödyksi!

Perjantaina kuultiin myös Valtion liikuntaneuvoston pääsihteeri Minna Paajasen esitys ”Harrastamisen hinta”, jossa mm. vertailtiin eri lajien kustannuksia, keskusteltiin lasten ja nuorten liikkumista yleensä sekä nuorten seuroissa liikkumisen dramaattista laskua 15 ikävuoden kohdalla. Meidän seurammekin on tehtävä töitä näiden pointtien ympärillä. Todella mielenkiintoisesti erään tutkimuksen mukaan jalkapallon harrastamisen keskihinta olisi lähes jääkiekon tasolla, summan ollessa lähes 6000€/vuosi. Tähän lukuun suhtaudumme terveellä skeptisyydellä otoksen ollessa verrattaen suppea jalkapallon suureen harrastajamäärään peilattuna. Toisessa tutkimuksessa jalkapallokauden keskihinnaksi oltiin saatu uskottavampi 1856€, vaikkakin sekin erittäin suppealla otoskoolla.

Seuraavaksi HJK:n puheenjohtaja Kai Koskinen avasi Palloliiton projektiryhmän työtä Seurojen Palloliitto –kehityshankessa. Tätä työtä odotetaan valmiiksi vuoden lopulla ja sen ympärillä pyörivää salamyhkäisyyttä kritisoi myöhemmin myös piirin puheenjohtaja Talonen. Jäämme suurella mielenkiinnolla odottamaan Seurojen Palloliiton suuntaa. Puretaanko piirit? Onko seurojen profilointi (kasvattaja-, kilpa- ja huippuseurat) seuraava askel?

Illan päätti paneelikeskustelu, jossa FC Kangasalan Heinonen, Kaarinan Poikien Ekroos, FC Interin Mäki ja Minna Paajanen kertoivat omista seuroistaan, taustoistaan ja vastailivat Länsi-Suomen piirijohtaja Jouni Koivuniemen kysymyksiin. Erityisen kovasti puhetta käytiin vastuista; mitkä asiat kuuluvat liitolle, piirille ja seuroille. Mäki antoi piirin keskeisistä toimista osuvan kommentin: piirin ydintoiminnot ovat kilpailujen järjestäminen ja valmentajien kouluttaminen.

Mäki kertoi myös pitkästä oppimatkastaan Barcelonaan. Hyvin suurta hämmästystä aiheutti se fakta, että maineikas kasvattajaseura Espanyol operoi yhdellä päätoimisella valmennuspäälliköllä, muiden seuratoimijoiden toimiessa omien töidensä ohella tai osa-aikaisina. Tämän lisäksi alle 15 vuotiaat nuoret treenaavat ohjatusti ainoastaan kolme kertaa viikossa pihapelikulttuurin ollessa voimissaan ja pitävät kaksi kuukautta lomaa vuoden aikana.

KaaPon Ekroos kertoi Kaarinan tilanteesta, joka on hyvin paljon meidän seuramme kaltainen. Hekin kuuluvat oman toimintansa ohella suurempaan yhteisöön (EPTK / Southwest United) ja molemmilla on yhteistyöseurana perinteinen Nappulaliigaseura (Valkeakosken Nappulaliiga) / Kaarinan Nappulat. Sovimme myöhemmin benchmarkkaavamme toisiamme kevään aikana.

Lauantain avasi Palloliiton vt. puheenjohtaja Lehtola, joka kertoi yllättävän rehellisesti Palloliiton hallinnon vaikeuksista imagon, viestinnän ja etenkin läpinäkyvyyden parissa. Palloliitto koetaan tutkimusten perusteella kaikilla mittareilla vanhoilliseksi, salailevaksi ja jäykäksi organisaatioksi, tästä on vaikea olla eri mieltä. Uuden strategian odotetaan tuovan parannusta näihin kaikkiin. Myös pääsihteeri Marco Casagrande kehui uutta strategiaa, johon kannattaa tutustua täältä: https://www.palloliitto.fi/palloliitto/yhteystiedot/toimintastrategia.

Lauantain odotettuna pihvinä oli Ilveksen talenttivalmentaja Pasi Tuutin kertomus huippupelaajan arjesta Ilveksessä. Ilves valitsee ikäluokasta 0-3 pelaajaa huipputalenteiksi, joiden toivotaan kasvavan suomalaisiksi top-pelaajiksi. Heitä seurataan todella intensiivisesti monilla mittareilla, esim. ruokailuun ja itsearviointiin kiinnitetään kasvavassa määrin huomiota. Heidän uutta valmennuslinjaansa on benchmarkattu Liverpoolista ja se kuulosti hyvin paljon Ajaxin mallilta, josta syksyn Ajax-valmennusleirillä kuultiin. On täysin selvää, että myös meidän Haka junioreissa on kehitettävä pelaajapolkujamme ja pelaajakehitystämme selkeästi tavoitteelliseen ja analyyttiseen suuntaan. Vähemmän yllättäen Ilves liputtaa erittäin vahvasti seurojen profiloinnin puolesta.

Tätä seurasi aiheena Sosiaalisen median käyttö, josta kertoi Turun yliopiston Riikka Turtiainen. Meidänkin on oltava suunnitelmallisempia tiedotuksessamme, meiltä puuttuvat mm. viikkosuunnitelmat täysin.

Seminaarin lopuksi Karkunmäen Apassien (ja Tampereen piirin varapuheenjohtaja) Jaana Erä kertoi aloittavan ikäluokan perustamisesta ja sen tuomista haasteista täysin vapaaehtoistyöllä toimivassa organisaatiossa. Esityksen jälkeisessä keskustelussa liputettiin monesta suusta sen puolesta, että mikäli seuralla on vain yksi päätoiminen valmentaja, niin hänet olisi hyvä saada aloittavan ikäluokan valmennukseen mukaan.

Kiitos kun jaksoit raportin loppuun saakka, Jussit Rämä ja Saarinen vastaavat mielellään lisäkysymyksiin.