Futsalista jalkapalloon ja takaisin. C15 Futsal-hopeaa välipäiväturnauksesta!

Jaa tämä juttu!

Futsal - quote1

FUTSALISTA

Maailman huippumaat pelaavat jalkapalloakin kuin futsalia. Katsomalla mitä tahansa maailman huippuliigaa, näkee kuinka futsalin erityispiirteet ovat vallanneet jalkapallokentät. Ne ovat, itse asiassa, edellytys huippujalkapallolle eikä päinvastoin. Futsalin laajempaa tunnustusta ja arvostusta hyödyllisenä osana pelaajan matkaa ja kehitystä huipulle voisi toivoa.

Yksi Futsalin etu on pelin nopeus. Se kehittää, vaatii nopeita jalkoja ja reaktioita perinteistä jalkapalloa paremmin. Yksi-vastaan-yksi tilanteiden runsaus tuottaa teknisempiä pelaajia, jotka eivät panikoi kaksinkamppailussa tai läpiajossa.

Futsalissa, kuten jalkapallossa, maalintekotilanne edellyttää kaksinkamppailun voittoa tai onnistunutta lyhytsyöttökuviota, mikä sekoittaa vastustajan ryhmityksen. Futsal on tulvillaan näitä tilanteita.

Toinen Futsalin etu on, että puolustajia ja hyökkääjiä ei perinteisessä merkityksessä ole, vaan kaikkien on ymmärrettävä puolustamisen ja hyökkäämisen tärkeys. Peli on nopeaa ja tilanteisiin reagoiminen on tärkeää. Pelaaminen neljän kenttäpelaajan voimin vaatii jatkuvaa liikettä. Pelaaja ei voi jäädä ”leijailemaan”, kun tilanne on ohi, kun rangaituksena oma pää soi. Juniori-jalkapallossa tätäkin opetusta tarvitaan. Peli on taktista ja taktisia kuvioita on paljon. Vastahöykkäys on futsalissa erittäin tehokas ase. Vastahyökkäyksen merkitys jalkapallossa ei ainakaan ole laskussa viimeaikaisten Englannin liigaotteluiden perusteella.

Lisäksi futsalin kautta on huomattu, kuinka paljon monipuolisemmin jalkoja voi käyttää: ulkosyrjäsyötöt; jalkapohjapysäytykset; kärkipotkut. Ulkosyrjäsyötöt ovat nopeita ja puolustajalle vaikeita ennakoida. Jalkapohjapysätys mahdollistaa nopean pallonkuoletuksen, mikä on edellytyksenä nopealle vedolle. ”Virallisesti hyljeksitty” mutta niin tehokas kärkipotku, kaikkien maailmankuulujen kärkipelaajien ase, joka pienessä tilassa on murhaavan tehokas.

Onkin vaikea ymmärtää, että löytyy ”oikean jalkapallon ystäviä”, jotka julkisesti pitävät futsalia haitallisena jalkapallon harrastajille. Samaan hengenvetoon puhutaan ”pihapelien” merkityksestä pelaajien henkilökohtaisen taidon kehittymisessä. Futsal on ”pihapeliä”.

TURNAUS

Haka P-01 pojat ovat pelanneet talvisin vuosikaudet C15-futsal-sarjaa. Näin myös tänä vuonna. Uutuutena osallistuttiin Pirkka-välipäiväturnaukseen Pirkkahallissa 27-30.12 ja C15 Futsal-liigan pelipäiväksi oli pistetty maanantai 28.12. FC Haka C15 sai oikein komeasti TPV:ltä erikoiskutsun paikan päälle, joten porukka kasaan ja menoksi. Futsal-sarjan otteluita oli vasta muutama alla ja harjoituksiakin melko vähän, mutta tulipahan välipäivillekin jotain tekemistä.

Onneksi sarjaan oli ilmoittautunut muutama seura vähän Pirkanmaata kauempaakin. Pelejä tuli yhdelle päivälle 5 ja peliaika oli suora 25min.   Näin ollen tempo oli melko kova ja huiliajat lyhyet. Ruokailu oli onneksi Pirkkahallissa järjestetty, joten se asia oli hyvin ajateltu. Muutenkin järjestelyt onnistuivat hyvin, mistä kiitos TPV:lle.

Ensimmäinen peli lähti nihkeästi käyntiin, mutta tuttu Ylöjärven Ilves kaatui lopulta suht’ selvästi. Sitten vastaan asettui Varkaus/Siilinjärvi-joukkue, joka taputeltiin myöskin melko selvästi. TaPa-peli oli alun pikkulipsahduksen jälkeen melko selvää pässinlihaa. Ja alkoikin näyttää, että turnaus menee ihan ok.

Ja ihan ok se meni isäntäväelläkin eli TPV:llä. Joten kun neljäs ottelu oli TPV:tä vastaan, niin siinä pelattiin jo käytännössä finaalipeli.

HAKA aloittikin vahvasti. Ensin Tomppa paukutti Maken läpiajon jälkitilanteesta 1-0 ja sitten Hene pisti Viken kulmasta pallon pussiin 2-0.

Sitten alkoi Hakke-show eli TPV:n Mr. Belbachir teki käytännössä malliesimerkin tahtomaalista: kolmen hakalaisen välistä, moken arkaillessa ja vielä maassa kaatuneena potkaisten pallo maaliin. Tilanne 2-1. Seuraavaksi sama mies lähes kulmalipulta 2-2.

Hakan peli sekaisin. Lopulta kruunuksi hattutemppu 3-2 kärkkärillä sivurajalta takakulmaan. Tässä vaiheessa kenttäpelaajatkin tajusivat jo ottaa kaverin kunnolla kiinni, kun joka veto uppoaa.

Haka sai kuin saikin uudestaan rytmistä kiinni. Läpiajoja tai erittäin selkeitä tekopaikkoja oli hakalaisilla useita. Onneksi loppukolmanneksella Make kairasi itsensä läpi ja nosti komeasti vasempaan yläkulmaan ja peli tasoihin 3-3.

Finaalipelin arvoisesti tempo oli hyvä ja peli suht’tasokasta. Hakalta vietiin lopussa selkeä pilkkukin, kun Hene revittiin nurin ja edessä oli enää tyhjä maali. Että sitäkin voi jossitella  (kaikki maalit löydät You Tubesta https://www.youtube.com/channel/UCA7NsjZbeUVwfT2t9mKO0kg).

Ottelut ja lopullinen sarjataulukko
Ottelut ja lopullinen sarjataulukko

Muutama kommentti turnauksesta yleisesti. Kärkipotkut jäivät liian usein käyttämättä. Sen sijaan viriteltiin perinteisen jalkapallon auttamattomasti hidasta ja hiljaiseksi jäävää rintapotkua. Rintapotkullekin on paikkansa, mutta se vaatii tilaa ja aikaa. Vastapallokaan ei siinä ole pahitteeksi.

Taktisista kuvioista ”pohjakasia” saatiin muutaman kerran toteutettua ja pidettyä liike ja pallo omilla. Kulmissa onnistui muutama blokkaus, mutta vedot jäivät vaisuiksi. Lisää harkkaa.

Maalivahtien tekemistä on saatava paremmin reagoiviksi, nopeammiksi ja laadullisesti paremmiksi. Kaikkien kenttäpelaajien liikeisiin yllätyksellisyyttä, terävyyttä ja räjähtävyyttä lisää sekä aggressiivisempaa käsien ja vartalon käyttöä sekä suojatessa että haastaessa. Muista: ”Kukaan ei juokse susta läpi!”

Joukkueena puolustaminen onnistui mukavasti ja alas tuli juosten sellaisiakin miehiä, joiden toivoisi tekevän enemmän ja samaa jalkapallossakin. Tämä olikin yksi edellytys hyvälle tulokselle. Onnea kaikille hyvästä turnauksesta ja hopeasta!

Tähdet:

Tähdet 3-2-1

 

Tomy 7xmaali, 3xsyöttö + muisti myös puolustaa

Make 6xmaali, 3xsyöttö

Tuomas 1xmaali, 1xsyöttö + tsemppari-palkinto

 

 

FC HAKA j kokoonpano: Samu(2); Atte(3), Luke(5); Riku (12), Luke (4), Ville To (9), Aku(11), Joonas(14), Tuomas(17), Vikke(21), Olli(27), Santtu(28), Markus (31), Tomy (35),

STATSIT

Y Ilves- FC HAKA maalintekijä(syöttäjä):

6’:                                                                                   1-0

7’                                                                                    1-1                 35(-)

12’                                                                                  1-2                 35(21)

16’                                                                                  1-3                 31(-)

19’                                                                                  2-3

23’                                                                                  2-4                 35 (1)

FC HAKA –WJK/SiPS maalintekijä(syöttäjä):

5’:                                                                                   1-0                 35(15)

7’                                                                                    2-0                 2(14)

13’                                                                                  2-1

14’                                                                                  3-1                 17(31)

FC HAKA – TaPa maalintekijä(syöttäjä):

0’:                                                                                   0-1

3’                                                                                    1-1                 31(21)

4’                                                                                    2-1                 31(35)

16’                                                                                  3-1                 35(31)

19’                                                                                  4-1                 35(-)

22’                                                                                  4-2                 –

24’                                                                                  5-2                 15(9)

TPV – FC HAKA maalintekijä(syöttäjä):

1’:                                                                                   0-1                 35(31)

5’                                                                                    0-2                 15(21)

7’                                                                                    1-2                 –

9’                                                                                    2-2                 –

16’                                                                                  3-2                 –

22’                                                                                  3-3                 31(15)

FC HAKA – LiePa maalintekijä(syöttäjä):

1’:                                                                                   1-0                 31(35)

2’                                                                                    2-0                 31(35)

16’                                                                                  3-0                 2(17)

 

Seuraava peli : Futsal sarja Pirkkahalli D-halli 17.1 15:35 Ilves B-tytöt, 16:40 TaPa