FC HAKA –ILVES C14 Alueliiga, Pirkanmaan Derby 2-2

Jaa tämä juttu!

If you’re attacking,
you don’t get as tired as when you’re chasing.

Kyle Rote, Jr.
(*1950: retired American soccer striker)

Aina tunteikas, joskus kiihkeä ja usein tasainen Pirkanmaa Derby HAKA-ILVES pelattiin C14-poikien Alueliigassa viime maanantaina 24.8 Lotilan kentällä.  Ja perinteinen tasainen taistelu siitä tulikin.  Ilves on tuttu vastustaja ja tunnettu tiki-taka-pelistään.

Ja hyvin se Lotilassa toimikin. Syötöt napsuivat omille ja pallo siirtyi hienosti pysty- ja poikkisuunnassa, joten HAKA oli melkoisessa helteessä ja jyrän alla oikeastaan koko pelin. Heti alussa Ilves tuli aggressiivisesti karvaten. Nopea tiki-taka maustettuna hyvällä liikkeellä ja katsomossa tuntui että ”ne jyrää meitin”. Vastaavasti ”meitin HAKA” oli kuin vanha diesel-mersu: nakuttaa, savuttaa ja ainoa mikä liikkuu on vauhtipyörä.

Ilves menikin 1. puoliajan 10’ johtoon. Tässä vaiheessa moni ajatteli, että tästä tulee vielä rumat lukemat. Onneksi muutama syöttö saatiin omille ja itseluottamus hieman nousi. Ilveksen pallonhallinta ja vauhti jatkui tyrmäävänä. Tästä seurasi kuitenkin se, että Ilveksen topparitkin nousivat keskiviivalle. Muutama riisto keskialueella saatiin ja syöttö ylöspäin Ilveksen taakse.

Mutta.  HAKAn nopeat kärjet kärsivät edelleen ongelmista; jos ei olla paitsiossa, pallot karkaavat tai kärsivällisyys ei riitä kylmään ratkaisuun.  Onneksi lopulta kuvio loksahti paikalleen ja Markus vapautti Späden linjan taakse. Tällä kertaa Späde ei erehtynyt; kylmän viileä , rauhallinen nosto maalivahdin yli ja tilanne tasan.

HAKA-dieseli oli startannut ja käynnissä ja vastaavasti Ilveksen vauhti alkoi jo hieman hiipua. Maalista tuli selvästi lisää itseluottamusta ja peli tasaantui. HAKAn peli sujui ajoittain hyvin; liikettä ja asennetta. Maalipaikkoja oli molemmiin puolin ja peli oli tasaista. Ilves onnistui kuitenkin tekemään johtomaalin, jonka jälkeen se yritti kontrolloida peliä ja hallita palloa. HAKA oli jo melko väsynyt juostuaan helteisessä kelissä Ilveksen perässä. 60’ HAKA sai kuitenkin vaparin keskellä hyökkäysaluetta, jonka jälkeisestä tilanteesta Markus täräytti vasurillaan pallon maaliin. Tilanne taas tasan.

Loppu trilleristä oli jälleen Ilveksen selkeää hallintaa, vaikka HAKAllekin avautui muutama läpiajo tai maalipaikka. Keskikentän ja puolustuksen juostua itsensä väsyksiin Ilveksen tiki-takassa Samu maalissa piti joukkuetta pystyssä. Muutama aivan mahdoton pelastus – urheiluruutukamaa – piti HAKAn pystyssä ja pelasti pisteen.

Sitten jorinoita ja video-analyysiä pelistä. HAKA oli 4-3-3 ryhmityksellä kuten ennenkin. Ilves myös, mutta se muuttui hyökkäyspuoliskolla toisen topparin noustessa usein 3-1-3-3.

Vanhan toistoa jälleen, mutta HAKAn peleihin lähtö on varovaista ja lepsua pelistä toiseen.

Lisää toistoa on hyökkäksen hermoilu ja yksissuuntaisuus. Hyvin vähän poikittaista liikettä tai peliä, saati sitten alaspäin pelaamista. Vastustajan hyökätessä – erityisesti vastahyökkäyksen aikana – hyökkäyksen ja keskikentän väli kasvaa liian suureksi, jolloin vastustaja saa keskikentälle puretut pallot heti uudelleen haltuunsa. Kyllä hyökkääjän pitää jaksaa juosta keskiviivalle saakka.

Keskikenttä oli jälleen HAKAn vahvuus, vaikka helle ja vastustajan tiki-taka veikin mehut lopussa. By-the-way: lenkkeily auttaa. Silti poikittaissuuntaista liiketta ja peliä tarvitaan muiltakin kuin Markukselta.   Toinen kehityskohde, joka kyllä koskee kaikkia, on kaksinkamppailut. Kaksinkamppailuja ei saa hävitä. Ja jos häviät, seuraat pallon vienyttä kaveriä vaikka pukuhuoneeseen saakka ja voitat pallon takaisin.

Puolustus teki tuloksesta huolimatta vähän virheitä. Avaukset olivat melko usein roiskimista, mutta paineen alla ymmärrettävää. Melko hyvin vastujan hyökkäyksiä ohjattiin laitaa kohti. Ongelmat ovat enemmänkin peliin osallistumisessa, kun pallo on hyökkäyspäässä. Toppariosasto voisi meilläkin osallistua enemmän pelinrakenteluun ja pallonhallintaan vastustajan puoliskolla.  Tämä tietenkin vaatii myös hyökkäyspäässä sitä ”alaspäin”-pelaamista.

Maalivahtipeli oli taas HAKAn peruskivi ja voiton tae. Edelleen avauspeli kärsii samoista asioista kuin aiemminkin; korkeat avaukset menevät kaverille. Lisää etukäteen ohjaamista ja yhteispeliä keskikentän ja hyökkäyksen kanssa.

Eli nopeat ja lyhyet ovat samat kuin edellisen pelin jälkeen:

  1. Hyökkäysalueella ei aina pidä puskea eteenpäin.  Pitkät hyökkäykset puuttuvat.
  2. Avaukset ja korkeat pallot – pudota alas ja omille ja liiku pelattavaksi.

Tuomarilinja oli hyvä, tarkka ja tasapuolinen. Yhtään keltaista ei jaettu joten peli pysyi hyvin kontrollissa ja siistinä.

Yleisöllä ei ollut kuin seisomapaikkoja, mutta lämmin sää kompensoi. Lotilan fasiliteetit ovat vain onnettomat näiden pelien järjestämiseen, mikä on valitettavaa sillä kenttä on muuten hyvä. Tosin nyt hälteen jälkeen hieman kova ja palanut.

Nopeat tähdet kuten poleemiseen urheilu-journalismiin kuuluu:

Tähdet 3-2-1

 

Markus

Samu

Späde

 

 

FC HAKA j YJ1 – Ilves Kelt. 2-2 Maanantai 24.8

FC HAKA j YJ1 kokoonpano: Samu (1), Antti(4), Ville To(9), Joonas V.(14), Henrik (15), Tuomas(17), Niklas(19), Vikke(21), Olli(27), Markus (31), Tomy (35), Petrus(38), Otto(42)

FC HAKA j YJ1 maalintekijä(syöttäjä):

10’:                                     0-1

37’:                                     1-1                 19(31)

52’:                                     1-2

60’:                                     2-2                 31(21)

Seuraava Alueliigan peli MuSa – FC HAKA j YJ1 : Su 30.8 klo 14:00, Pori.