FC HAKA j C14 YJ1–PalloIirot 1-0

Jaa tämä juttu!

It is better to win ten times 1-0
than to win once 10-0.

Vahid “Vaha” Halilhodžic’
(*1952: former Bosnian football player
and current manager of the Algerian national football team)

C14 FC HAKA YJ1:n tiivis pelailutahti jatkui 19. elokuuta, kun PalloIirot Raumalta saapui aurinkoiselle Tehtikselle. Iirot on hyvin pelaava joukkue ja kakkosena sarjassa, joten tiedossa oli kova ja kuuma peli.

Peli lähtikin Iirojen vahvassa hallinnassa. Aivan alussa Spädelle siunaantui yllättäen paikka, mutta edessä oli tyhjä maali, joten seurauksena taisi olla paniikki. Tämän jälkeen Iiroilla oli 5 selvää maalintekotilannetta, mutta maalissa Samu, tolpat, jokunen puolustaja ja keskikenttäpelaaja pelastivat HAKAn takaiskulta. Koko 1. puoliajan peli oli pääsääntöisesti HAKAn puolustusalueella. Ja kliseisesti sanottuna ”maali roikkui jo ilmasssa”.

Toinen puoliaika alkoi, jos voi, Iirojen vieläkin kovemmalla painostuksella. Palloa siirreltiin näyttävästi kolmiopelillä ja HAKAn maalissa Samu sai tehdä täyden päivätyön.   Käytännössä pelattiin yhtä maalia ja vain ylimaallinen ihme, joka konkretisoitui lihaksi maalivahti Samuna, esti Iirojen maalin. Katsomossa luettiin Ave Mariaa ja vedettiin nitroa.

Iirot alkoivat tuskastua ja väsyä. Pari hyökkäystä HAKAkin sai aikaiseksi, jotka tuhrittiin taas niihin huonoihin viimeisiin kosketuksiin. Lopulta Markus sai keskialueella pallon ja purjehti tyylikkäästi läpi ja antoi vasurin puhua. Maalivahti heittäytyi, mutta liian myöhään ja pallo pomppasi käsien alta oikeaan alakulmaan.

Aikaa oli kellossa enää vähän jäljellä ja Iirot lähti hakemaan vimmatusti tasoitusta. Muutama vastaiskumaalin paikka HAKAlaisillekin tuli, muttei sekään hyökkääjille kelvannut. Aivan pelin viimehetkillä Iirot sai kulmapotkun, johon kaikki heidän pelaajansa – mukaan luettuna maalivahti- ryntäsivät, mutta Samu koppasi jälleen pallon talteen.

Väsyneet mutta onnelliset HAKAlaiset kuulivat lopulta vapauttavat loppuvihellykset. Iirojen pojat ottivat tappionsa raskaasti, sillä muutama istui pitkään Tehtiksen vierajoukkueen katetuilla penkeillä väsyneinä, hiljaisina, tappion karvasta kalkkia maistellen.

Sitten perusjuttuja ja huomioita pelistä. Molemmat joukkueet pelasivat 4-3-3 ryhmityksellä.

HAKAn pelien alku on ollut ja oli nytkin jostain syystä erittäin tahmeaa. Puuttuu adrenaliini. Rauman pojat olivat selvästi hereillä heti alusta, kun taas HAKA vaikutti nukkuvan. Haemaelaeisiae sno raumlane. Lisäksi helmasynti, huono syöttely, on riesana nimenomaan alussa, jossa väsymys ei vielä voi painaa. Erikoista valmistautumista, joka toistuu pelistä toiseen.

Hyökkäys on aivan eri tilanteessa kuin kevätkaudella, maaleja ei tahdo syntyä. Paikkoja on ja ne hermoillaan. On liian kova kiire mennä eteenpäin. Tämä johtaa usein paitsioon läpiajon sijaan. Lisäksi pusketaan kohti kahta, kolmea jopa neljää vastustajaa, kun pitäisi pysähtyä, pitää palloa ja ottaa alhaalta tulevat pelaajat mukaan. Missään ei toivottavasti ole sanottu, että hyökkäysalueella ei saa syöttää taaksepäin. Positiivista oli, että paikkoja Spädellä oli vaikka 6 maaliin. Laitahyökkääjien vastaantulo on myös selkeä kehityskohde, tästä muistutus menee erityisesti Henelle. Molemmat laidat tulivat liian hiljaa vastaan hakemaan palloa – ikään kuin hätäisesti- heti valmiina lähtemään hyökkäysuuntaan. Seurauksena huono palautus, johon vastustaja pääsee väliin.

Keskikenttä pelasi taas hyvän pelin. Markus käytännössä ratkaisi yksilösuorituksellaan koko pelin. Vikke raatoi hyvin ja Antti jaksoi 1. puoliajan hyvin. Antin vaihto Petrukseenkin onnistui vaikka muutama hasardisyöttö Petrukselle tulikin.

Puolustusta ei pitäisi voida moittia nollapelin jälkeen, mutta.. ajoittain pallot pomppivat boxissa kuin flipperissä. Ääntä ja johtamista kaivataan. Tuomas ja Olli pelasivat kyllä normitasollaan.  Olli otti erittäin tärkessä paikassa keltaisen kortin, josta voi sanoa, että taktisesti fiksu virhe.

Maalivahtipeli oli loistavaa, erityisesti lähitorjunnat ja nopeat refleksitorjunnat olivat Samulta aivan fenomenaalisia. Äänenkäyttö ja pelinjohtamista oli myös kohdallaan. Muut , ottakaa mallia! Hermokontrolli piti myös. On vain yksi asia, joka koskee muitakin kuin maalivahtia.

Avaukset. Maalivahdin on kerrottava tai osoitettava, minne avaukset tulee. Tai antaa ne sinne, missä omilla pelaajilla on paikallinen ylivoima. Pelaajien on seurattava maalivahdin merkkejä ja siirryttävä sille puolelle, minne avausta aiotaan. Nyt miltei kaikki avaukset menivät keskiympyrään ja vastustajalle. Ei ollut mitään suunnitelmaa. Ja on niihin palloihin sitten mentävä… ja lujaa.

Sama koskee myös kaikkia korkeita palloja: kulmia, vapareita. Vastustajankin avauksia voi lukea ja pitääkin lukea.

Eli kertaus, koska Repetitio mater studiorum est:

  1. Hyökkäysalueella ei aina pidä puskea eteenpäin
  2. Avaukset ja korkeat pallot omille

Tuomarilinja ei ollut hirveän tarkka, mutta tasapuolinen. Peli oli kontrollissa eikä rumuuksia nähty vaikka kolme keltaista näytettinkin (vain 1 HAKAlle).

Yleisö viihtyi lämpimässä säässä Tehtiksen Puukatsomossa ja käyttäytyi mallikkaasti.

Mia Hamm quote

 

 

 

 

 

Nopeat tähdet kuten urheilu-journalismiin kuuluu:

Tähdet 3-2-1

Samu

Markus

Vikke

 

FC HAKA j YJ1 – PalloIirot 1-0 Keskiviikko 19.8

FC HAKA j YJ1 kokoonpano: Samu (1), Antti(4), Ville To(9), Riku (12), Joonas V.(14), Henrik (15), Tuomas(17), Niklas(19), Vikke(21), Olli(27), Markus (31), Vihtori(33), Petrus(38), Otto(42)

FC HAKA j YJ1 maalintekijä(syöttäjä):

69’:                                     1-0                 31

Seuraava Alueliigan peli FC HAKA j YJ1 – Ilves: Ma 24.8 klo 18:30, Lotila.