P13 – Hongan hallintaa ja VJS:n väsyttämistä

Jaa tämä juttu!

 FC Honka vs Haka 4-1 (3-1) pelattu 10.6

Lähtökohdat Tapiolan Urheilupuistossa pelattavaan otteluun olivat selkeät, kun  vastassa oli tappioton sarjakärki. Jo ennakkoon oli tiedossa, että Honka tulee ottamaan pallonhallinnan itselleen, joten puolustusmuodon ja puolustuspelaamisen tärkeys korostuisi todella paljon.  

Ensimmäinen takaisku vierasjoukkueelle tuli kuitenkin vain viiden peliminuutin jälkeen ja kotijoukkue siirtyi 1-0 johtoon. Tästä ei kuitenkaan valkopaidat masentuneet. Hieman ennen kymmenen peliminuutin täyttymistä Heikki Kinnari  karkasi puolittaiseen läpiajoon ja viimeisteli 1-1 tasoituksen. Tämän jälkeen ottelussa tuli vaihe, joka oli lähinnä keskialueen siirtelyä molemmilta joukkueilta. Honka pääsi muutamaan otteeseen lähelle vierasjoukkueen rangaistusaluetta, mutta niistä ei vaaraa syntynyt. Lopulta Hongan pallonhallinta sai jauhettua tarvittavat paikat ensimmäisen jakson loppuun ja puoliajalle siirryttiin kotijoukkueen johtaessa 3-1. 

Tauolla kerrattiin läpi topparilinjan puolustamista ja laitapuolustajien, sekä kymppipelaajien vastuualueita. Muutamaa nukahdusta lukuunottamatta puolustaminen toimi kohtalaisen hyvin, kun otetaan huomioon vastustajan ylivoima koko sarjassa. 

Toisella jaksolla puolustuspelaaminen toimi taas astetta paremmin ja Honka pystyttiin pitämään pois vaarallisilta maalipaikoilta. Vierasjoukkueen puolustusmuoto joutui kuitenkin vetäytymään niin alas, että hyökkäysten rakentelusta tuli vaikeaa. Vain muutaman kerran päästiin aiheuttamaan töitä kotijoukkueen puolustukselle. Hongan toisen jakson ainoa maali tuli epäsuorasta vapaapotkusta Hakan rangaistusalueen rajoilta, joten loppulukemat kirjattiin numeroihin 4-1. 

Tästä ottelusta tähtiraadin oli vaikea tähtiä jakaa, koska ottelu oli tasainen joukkue-esitys, eikä kukaan noussut yli oman tasonsa tai erottunut selkeästi edukseen. Jokainen pelaaja hoiti hommansa niin hyvin, kun omat kyvyt antoivat myöden ja se oli hienoa nähdä. 

 

Haka vs VJS 0-1 (0-1) 

 

Honka tappion jälkeen harjoitusviikko keskityttiin uuden pelimuodon syventämiseen. Sen toimivuudesta nähtiin valonpilkahduksia Tehtaan Kentällä viime lauantaina, kun Haka sai vieraita Vantaalta. 

Ottelun ensimmäinen jakso muistutti pelottavasti edellisen viikon vierailua Espoossa. VJS piti palloa ja Haka juoksi pallottomana estäen vierasjoukkueen etenemistä. Nyt erona edelliseen otteluun oli kuitenkin se, että Hakan pelaajien välimatkat ja linjat pysyivät hyvin kasassa. Käytännössä ainoa selkeä välimatkojen kasvu tapahtui ottelun viidennellätoista minuutilla, kun keskikentän taakse jäi tilaa ja topparien välistä päästiin syöttämään. ELL on niin raaka sarja, että tälläkään kertaa tälläinen yksittäinen huolimattomuus ei mennyt läpi, vaan VJS:n hyökkääjä juoksi läpiajoon ja viimeisteli 0-1 maalin. Puolustuslinjan toimivuudesta kertoi kuitenkin se, että tämä oli käytännössä koko ottelun ainoa selkeä sijoittumisvirhe ja sama hyökkääjä pelattiinkin paitsioon noin yhdeksän kertaa. Maalin jälkeen ottelun kuva pysyi samana, vaikkakin myös kotijoukkue kykeni paremmin rakentamaan hyökkäyksiä. Tauolle mentiin kuitenkin 0-1 lukemissa. 

Puoliajalla ihmeteltiin, että onko vastus muka todella noin kova vai pystyttäisiinkö itse huomattavasti parempaan. Yhteinen toteamus oli, että pystytään huomattavasti parempaan. Pieninä muutoksina prässitason nostaminen, pallonhallinnan säilyttäminen ja hyökkäämisen monipuolistaminen käyttämällä usempaa eri kaistaa. Näillä eväillä kohti toista jaksoa. 

Toinen jakso alkoi ja heti kävi selväksi, että jaksoilla olisi eroa kuin yöllä ja päivällä. VJS:n pelaajat ihmettelivät varmaan mitä kotijoukkueen pelaajille oli syötetty puoliajalla. Toisen puoliajan ensimmäistä noin kymmentä minuuttia lukuunottamatta VJS oli käytännössä aivan telineissä ja seinää vasten. Kotijoukkue hyökkäsi ja vyörytti peliä molemmilta laidoilta ja keskeltä hyökkäys toisensa jälkeen. Vastaprässit toimivat ja pallo riistettiin heti takaisin jos se oli menetetty. Viimeisen 25min aikana kotijoukkueen maalivahti Lenni Kari sai keskittyä enemmän ohjaamisen, koska pallokosketuksia taisi tulla vain yksi. Lenni sai siis hoidettua päätehtävänsä ensimmäisellä jaksolla ja piti hyvillä torjunnoillaan lukemat 0-1:ssä. Kuitenkin se kaikista tärkein jäi puuttumaan. VJS sai pidettyä rangaistusalueensa melko puhtaana ja äärimmäisiin vaarallisuuksiin ei kotijoukkue kyennyt. Näin toisen jakson pitkän väsytystaistelun jälkeen vierasjoukkue sai matkata takaisin Vantaalle täysi ryöstösaalis mukanaan.  

Toinen jakso loi kuitenkin uskoa ja odotuksia syyskautta ajatellen. Jokainen pelaaja pääsi jatkuvasti paremmin mukaan ELL tempoon ja pelaaminen kehittyi jatkuvasti. Ottelun jälkeisenä päivänä jännitettiin vielä HyPS vs Honka ottelua. Hongan haettua 1-4 vierasvoiton tarkoitti se sitä, että Haka pääsee pelaamaan elokuulla SPL1 tason turnaukseen, jossa ei taida aikaisemmin olla Hakan junioreita nähty! Mahtavaa! 

VJS pelissä tähtiraati oli vaikeassa paikassa. Ensimmäinen jakso ja toisen jakson erot olivat niin isot. Toisen jakson perusteella aivan jokainen pelaaja olisi ansainnut kaksi tähteä. Tähdet kuitenkin jaettiin ja poikkeuksellisesti päätettiin jakaa yksi extra-tähti. 

★★★ Eeli Jantunen

★★ Arttu Kytökari

★ Leevi Valtonen

★ Lenni Kari 

 

Vielä Muutama päivä treenataan ja sitten vietetään ansaittua reilu viikon mittaista lomaa. Loman jälkeen kiristetään ruuvia kolmen harjoituksen ajaksi, jonka jälkeen joukkue matkustaa Viroon Tallinn Cupiin. Syyskauden otteluohjelmaa ei ole vielä julkaistu, mutta eiköhän se pian julkaista – Tervetuloa taas kannustamaan molempia P13 joukkueita kenttien laidoille!

Hyvää ja Rentoa Juhannusta toivottaa Haka P13!