E-valmennuskurssi – anna tekemisen iloa ja menestymisen mahdollisuuksia!

Jaa tämä juttu!

Kymmenen E-tason valmennuskurssilaista kerääntyy Palloiluhalliin lauantaiaamupäivällä. Jotkut vielä hierovat unihiekkaa silmistään. Edessä on Haka-j:n järjestämä kuuden tunnin kurssi. Kurssin vetää Haka-j:n valmentaja Masi ”Mazi” Rekomaa, joka on itse kohtapuoliin aloittamassa 120 tunnin UEFA B -koulutusta. Kurssilaiset ovat Haka juniorien ja Nappulaliigan joukkueiden taustoja, ja joukossa on ilahduttavasti myös Jokke (Joel), Eero ja Kosti Haka-j:n 03-joukkueista.

 

Ensimmäinen tunti kuluu talenttitreenejä tarkkailessa. Masi Rekomaa vetää treenit 9-ja 10-vuotiaiden malliryhmälle, jossa näyttäisi häärivän ainakin Ronaldo, Ibra ja Neuer. Jo alkuverryttelyssä näkyy, että pojat toimivat särmästi, liekö mukana hieman vieraskoreutta vierailevan valmentajan ja harjoitteita seuraavan joukkion takia… Harjoituksen teemana ovat kuljetukset ja 1vs1-tilanteet. Yksi Masin pointti on, että pelaajille ei tarvitse heti kertoa päivän teemaa, vaan treenaajat saavat itse oivaltaa teeman, ja asiaa voi kysyä heiltä vaikkapa ennen loppupeliä. Sitten loppupelissä korostetaan teemaa, kuten tänään juuri kuljetuksia ja vastustajan haastoa. Treenin jälkeen Masi vielä kyselee E-kurssilaisten mietteitä nähdystä harjoituksesta.

 

Seuraavaa osiota varten kurssi siirtyy Ruokon saunalle, jossa pikkupurtavan ääressä myös kurssilaisten aivot saavat lisää pureskeltavaa. Masi näyttää Palloliiton laatimia lasten valmennukseen liittyviä dioja, joista viriää kohtalaisesti keskustelua. Dioista käy ilmi, että valmennuksen laatu on tärkeimpiä asioita futisharrastuksessa sekä lasten että vanhempien mielestä. Valmentajat ja muut taustat luovat treenien ilmapiirin, ja jos lapsi saa positiivista kannustusta, tulee hän mielellään toistekin treeneihin. Valmentaja ei pysty vaikuttamaan siihen, millaisella tunnetilalla lapsi saapuu harjoituksiin, mutta pystyy vaikuttamaan siihen, millainen tunnetila lapsella on treenien lopussa.

Paljon muitakin tärkeitä perusasioita lasten liikkumisesta tulee Ruokon saunalla esille, mutta ne selviävät parhaiten, kun osallistuu itse E-kurssille. Haka juniorien tavoitteena on, että mahdollisimman moni joukkueiden taustoista kävisi tämän kurssin. Kurssille rohkaistaan osallistumaan myös pelaajia C-ikäluokista ylöspäin. Toki myös pelureiden vanhemmat ovat tervetulleita kurssille, vaikka eivät kuuluisikaan joukkueen taustoihin.

Kolmannessa osiossa kurssi palaa Palloiluhalliin. Haka-j:n valmentaja Jussi ”Puppe” Saarinen oli jo aamulla paikalla talenttihommissa ja jatkaa edelleen, nyt C-tyttöjä valmentamassa JP Rouskun aisaparina. Kurssilaiset miettivät, onko Puppe kenties jo muuttanut tähän kohtuullisen avaraan yksiöön keittonurkkauksella. Mutta asian enempään pohtimiseen ei jää aikaa, koska Mazi on jo muodostanut kurssilaisille alkuverryttelyalueen. Teemana tässä harjoituksessa on syöttö, mielellään omille pelaajille. Alkuverryttelyn parisyöttelyssä tämä on vielä näennäisen helppoa, koska vastustajaa ei ole. Onneksi Jokke ei ainakaan näytä tuskastuvan parinsa harhasyötöistä.

Seuraava, pelinomainen harjoite on oiva esimerkki siitä, kuinka samaa harjoitetta voidaan sovittaa eri ikä- ja taitotasoihin. Harjoite alkaa perushöynällä, tosin toisesta ringistä puuttuu aluksi keskimies, joka haahuilee kameran kanssa ympäriinsä. Masi kysyy ystävällisesti: -Kuvaatko sä vai treenaatko sä?” Sitten alkaakin hikinen ja hauska sessio, jonka aikana Masi varioi harjoitetta parikin kertaa vaativampaan suuntaan. Jos tulevilla kursseilla joku osallistuja ei voi osallistua itse treenaten tähän osioon, vetäjä antaa kyllä seurata sivustakin ja vaikka keksiä uusia tapoja rääkätä treenaajia.

 

Kurssilaiset saavat tehdä myös syöttödrillin, josta taas varioidaan parikin muuta versiota. Harjoitteen aikana joutuu käyttämään myös aivojaan ja etsimään oikeita ratkaisuja. Ja muistamaan, mihin kohtaan seuraavaksi pitää mennä, mikä ei ole aina ihan helppoa. Tämä onkin hyvä muistutus niille kurssilaisille, jotka joukkueen treeneissä vaativat pelureiltaan samoja asioita.

Loppuverryttelyssä Masi antaakin vastuuta kurssilaisille. Fysiikkavalmentaja Jani saa loihtia tyhjästä palauttavan verryttelyn, jonka alkuhölkän aikana koiranleuka Eero kommentoi ironisesti, ettei ole vielä pelaajauransa aikana moista kokenutkaan. Tämä kommentti osoittaa hyvin sen, että joitain perusasioita ei vain kannata muuttaa pelkän muuttamisen takia. Perusloppuverryttely- ja venyttelyliikkeiden jälkeen kurssilaiset vielä tiivistävät kurssin annin Masin kanssa.

Jokainen osallistuja saa varmasti kurssista jotain uutta tai ainakin palauttaa mieleensä tärkeitä lasten ja nuorten valmentamiseen liittyviä asioita. Tältä kurssilta aikoo moni jatkaa D-kurssille, jonka ajankohtaa pojat jo kyselevätkin. E-kurssin suorittaminen on edellytys laajemmalle D-valmennuskurssille, jossa jo mm. kurssilaiset itse vetävät kokonaisen harjoituksen. Lisäksi D-kurssille päästääkseen täytyy olla jo jonkin joukkueen valmennuksessa mukana. Niinpä Joken, Eeron, Kostin ja muidenkin myöhemmin E-kurssin suorittavien poikien ja tyttöjen kannattaa liittyä esimerkiksi VaNL:n kaupunginosajoukkueiden valmennukseen. Tästä Nappulaliigan Ari Jussila antaa mielellään lisätietoja.

Lopuksi voinemme antaa myös lukijalle pohdittavaa. Masi järjesti kurssin aikana pienen jekun, jolla vähän testattiin kurssilaisia. Tässä ei sovi tietenkään jekkua paljastaa, mutta asia liittyy treenien fyysiseen turvallisuuteen, josta taustojen pitää tietenkin pitää huolta. Tarkkasilmäinen ehkä löytää kuvien avulla tämän epäkohdan. Toki asia tulee esiin myös seuraavalla E-kurssilla, joka Valkeakoskella järjestettäneen kevättalvella. Kannattaa tulla mukaan!