Haka junnujen ja Nappulaliigan pelaajapolku julki

Jaa tämä juttu!

FC Haka juniorit ja Valkeakosken Nappulaliiga ovat vuoden ajan rakentaneet uutta yhteistä Pelaajapolkua valkeakoskelaisen jalkapalloilun kehittämiseksi. Keskiviikkona Masi Rekomaan vetämä projekti esiteltiin kaikille Haka junnioreiden taustoille seuran Infotilaisuudessa. ”Työ ei ikinä ole valmis, mutta nyt hiomiselle tehtiin hetkeksi stoppi”, kertoo Rekomaa. Alkuvaiheessa Pelaajapolusta on kaksi versiota: tiivistetty vihko ja yli sata sivua käsittävä laajempi kokonaisuus. Pelaajapolkua Rekomaan mukana on ollut tekemässä iso nippu Haka junnujen ja Nappulaliigan nykyisiä, entisiä ja tulevia valmentajia, jotka ovat sparranneet Rekomaata kirjoitusprosessin aikana. ”Iso kiitos kuuluu kaikille aktiiveille, mutta haluan kiittää erityisesti Jari Sillanpäätä, joka on vastannut fysiikkaharjoittelun suunnittelusta Pelaajapolussa”, kehuu P12- ja P13-joukkueiden valmennuksessa mukana oleva Rekomaa. ”Suunnitelmallinen fysiikkaharjoittelu on ollut seurojen yhteinen ongelma”, toteaa myös Haka junnujen varapuheenjohtaja Tommi Nieminen. ”Pelaajapolulla yritetään auttaa seurayhteisöä toimimaan organisoidummin.”

Pelaajapolku on neljän osan kokonaisuus: yksilötaito, pelitaito, fyysinen harjoittelu sekä psyykkinen kehitys. Jokaista osa-aluetta pyritään kehittämään suunnitelmallisesti vuositavoitteiden saavuttamiseksi. Jokaista pelaajaa tullaan tarkkailemaan koko junioriuran ajan systemaattisesti eri osa-alueiden kehittymisen seuraamiseksi. ”Tämä on valtava muutos, seuroissa astutaan uuteen aikaan”, kehuu Nieminen. ”Tavoitteenamme on kehittää jokaista pelaajaa kohti omaa huipputasoaan. Jokaisesta lapsesta ei tule uutta teemutainota tai laurakalmaria, mutta me haluamme kehittää jokaista pelaajaa.” ”Olennainen osa seurantaa on Talenttivalmennus, jota järjestetään lauantaisin Palloiluhallissa. Joukko pelaajia saa joka viikko yhden lisäharjoituksen useamman ikäluokan valmentajien silmien alla. Yksi lisäharjoitus, jossa keskitytään yksilö- ja pelitaitoon, on erittäin tervetullut lisä seuran tarjoamaan harjoitusrepertuaariin”, kertoo Talenttivalmennuksessa paljon mukana oleva Rekomaa.

Pelaajapolku auttaa myös valmentajia kausien suunnittelussa, jokaiselle ikäryhmälle on nimetty painopistealueet, jotka kohtaavat ikäluokkien herkkyyskausien kanssa”, Rekomaa huomauttaa. ”Uusien valmentajien on helpompi tulla mukaan toimintaan, kun edellisten kausien harjoittelupohjat tiedetään.” Pelaajapolun jalkauttaminen on seuraava haaste. ”Tämä ei saa jäädä sanahelinäksi. Onneksi valtaosa valmentajista on ollut poikkeuksellisen myönteisiä asian suhteen, eikä soraääniä juuri ole kuulunut. Olemme onnekkaita, että meillä on näin nykyaikainen ja kehittämishaluinen valmentajaryhmä. Lasten ja nuorten kehittyminen on etusijalla valmentajien egojen sijaan”, Nieminen paaluttaa.

Nieminen kehuu myös Valkeakosken kaupungin kanssa tehtävää yhteistyötä: ”Lähes jokainen Haka junnujen joukkue treenaa pallon kanssa vähintään kolme kertaa viikossa ympäri talven. Se on merkittävä etu moneen muuhun seuraan nähden, pelaajat saavat harjoitella laadukkaissa harjoittelupaikoissa laadukkaisiin kellonaikoihin. Kaupunki avaa Saharan lämpöhanat tänä talvena jo 15.1., joka on loistava uutinen.” ”P13 poikien päästyä Etelä-Länsi Liigaan meillä on kahdeksan joukkuetta, jotka pelaavat 11v11-peliä. Tilaa tarvitaan enemmän kuin ikinä”, lopettaa Pelaajapolun isä Rekomaa.