Yhteenveto A-poikien kevätkierroksen otteluista

Jaa tämä juttu!

A-junioreiden Haka/Härmä YJ taistelee syksyllä SM-karsintapaikoista

Ville Karirinne

Joni voittaa pääpallon (kuvat Jussi Rämä)

Alkukauden SM-karsintojen päätyttyä suureen pettymykseen, A-poikien FC Haka-junioreiden ja Hämeenlinnan Härmän yhteisjoukkue lähti hakemaan uutta vauhtia Ykkösestä. Kasvojenpesuakin tärkeämpi tavoite kevätkierrokselle oli pelaajien itseluottamuksen ja pelistä nauttimisen löytäminen. Ensimmäisenä sitä lähdettiin etsimään Maskusta 29.4.

MasKu – Haka j/Härmä

Kierroksen avausotteluun lähdettiin pienellä nipulla, kun mukana oli vain 13 pelaajaa, joista kolme lainattiin B-junioreista, ja yksi A-ikäinen edustusjoukkueesta. Ilma Maskussa oli haasteellinen. Tuona viikonloppuna Suomessa mitattiin kevään suurimpia myrskytuulia, joka myös näkyi kentällä. Kentänmukainen jatkuva tuuli vaikeutti molempien joukkueiden pelaamista.
Ilman varsinaista valmentajaa pelannut Haka/Härmä YJ aloitti ottelun hallitsevasti, ja jo 23. minuutilla Dani Molin pääsi iskemään kierroksen avausmaalin vastustajan verkkoon. Näissä lukemissa siirryttiin myös tauolle, vaikka vierasjoukkue loi muitakin vaarallisia maalintekopaikkoja. Välittömästi tauon jälkeen Haka/Härmä YJ otti ohjat tiukasti käsiinsä. 49. minuutin kohdalla Severi Keskitalo viimeisteli numeroiksi 0-2. Ottelu ei ollut kuitenkaan vielä pelattu. 66. minuutilla MaPS:n hyökkääjä karkasi puolittaiseen läpiajoon kaventaen tilanteeksi 1-2. Tästä alkoi vastustajan aggressiivinen painostaminen. Haka/Härmän puolustus hoiti tilanteet moitteettomasti, kunnes keskittyminen herpaantui yhden kulmapotkun ajaksi 76. minuutilla, jolloin MaPS tasoitti myrskyisän tuulen hienoisella avustuksella 2-2. Nämä olivat myös ottelun loppulukemat, ja avausottelusta vieraskentällä käteen jäi tällä kertaa tappiolta tuntunut yksi ainokainen sarjapiste.

Haka j/Härmä – MuSa

Ensimmäisen kotiottelunsa Haka/Härmä YJ pelasi 6.5. Tehtaan kentällä vastassaan MuSa. Kotijoukkue sai salamalähdön otteluun, kun jo neljän minuutin pelin jälkeen Ahmed ”Ahma” Mohammed iski valkopaidat johtoon. 21. minuutilla Ahma oli jälleen pahan teossa, kun hän upotti jo illan toisensa ja vankensi Haka/Härmän johtoa. Tauolle mentiin lopulta kotijoukkueen johtaessa 3-0, kun 34. minuutin kohdalla Ertürk Sargin maalasi kertaalleen. Pelillisesti vastustajalla ei mahdollisuuksia Haka/Härmää vastaan ollut. Harvat MuSa:n paikat Haka/Härmän puolustus paikkasi hyvin. Haka/Härmä onnistui maalinteossa toisella jaksolla kahdesti, kun ensin Santeri Stenius peliminuutilla 57, ja Santeri Korpela minuutilla 69 varmistivat Haka/Härmän ensimmäisen voiton Ykkösessä ja kolme sarjapistettä. Joukkueen nollapeli romahti harmillisesti 88. minuutilla, kun MuSa:n pelaaja pääsi laukomaan pallon ohi maalia vartioineen Ville Karirinteen. Tässä vaiheessa kautta peli oli kuitenkin hyväksyttävän ehjä kokonaisuus, vaikka pelaajat olivat toisilleen toistaiseksi vielä enemmän tai vähemmän tuntemattomia.

IFK Mariehamn – Haka j/Härmä

Seuraavana viikonloppuna Haka/Härmä YJ matkasi IFK Mariehamnin vieraaksi Maarianhaminaan 13:n pelaajan nipulla. Kyseinen ottelu pelattiin ensimmäistä kertaa tällä kaudella nurmikentällä, joka ei vielä tässä vaiheessa kautta ollut parhaimmassa kunnossa. Ottelu alkoi tasaisena. Pitkiä syöttöketjuja ei nähty kummankaan joukkueen toimesta, vaan muutaman nopean rakentavan syötön jälkeen pyrittiin jo pääsemään paikkaan, josta puolustuslinja olisi mahdollista puhkaista. Ensimmäisenä maalinteossa onnistui kotijoukkue IFK Mariehamn. Muutaman perättäisen kulmapotkun jälkeen pallo jäi pyörimään kuudentoista alueen rajalle, josta 22. minuutilla pallo onnistuttiin laukomaan verkkoon. Tästä kuitenkin sisuuntuneena Haka/Härmä aloitti vahvan painostamisen ja paikkoja onnistuttiin luomaan enemmän vastustajan päähän. Yritys palkittiin lopulta, eikä hetkeäkään liian aikaisin. Aivan ensimmäisen jakson lopulla, ensimmäisellä minuutilla lisäaikaa, Haka/Härmä onnistui hankkimaan kulmapotkun. Severi Keskitalo antoi laadukkaan kulmapotkun maalin edustalle, josta loppujen lopuksi Paavo Ahola onnistui iskemään pallon sisään ja taukotilanteeksi 1-1.
Toisen jakson molemmat joukkueet aloittivat hieman tutkaillen toisen liikkeitä ja ratkaisuja. Peli jatkui samanlaisena, nopeat syötöt ja ratkaisut värittivät puoliaikaa luoden muutamia tekopaikkoja molemmille joukkueille, ja Roope Vainio onnistui tekemään pari loistotorjuntaa Haka/Härmän maalilla, kunnes IFK Mariehamn teki sen ratkaisevan rikkeen 30 metriä maalistaan. Jälleen Severi Keskitalon loistavasta keskityksestä 69. minuutilla Santeri Stenius pääsi viimeistelemään päällään tilanteeksi 1-2. ”Ei sen kova tarvitse olla, kunhan on tarkka” Stenius kommentoi maaliaan ottelun jälkeen. Tämän enempää maaleja ei ottelussa nähty, joten Haka/Härmä otti toisen peräkkäisen voittonsa, ja ryösti kolme sarjapistettä Maarianhaminasta. ”Ei se kauniilla pelillä se voitto tullut, mutta tämä oli eniten tahtovoitto”, toista otteluaan joukkuetta valmentava Jari Pyykölä kannusti pukukopissa ottelun jälkeen.

Haka j/Härmä – Pallo-Iirot

21.5. pelattuun kotiotteluun Rauman Pallo-Iiroja vastaan Haka/Härmä YJ lähti vahvistuksenaan kolme pelaajaa edustusjoukkueesta sekä toiset kolme pelaajaa B-junioreista. Otteluun lähdettiin opettelemaan uutta pelitaktiikkaa ja aloitusryhmitystä, joka tuotti vaikeuksia kotijoukkueelle. Pitkälti tämän vuoksi peli oli ailahtelevaa ja tahmaista aloituspotkusta aina loppuvihellykseen saakka. Silloin tällöin näkyi yksittäisiä valonpilkahduksia, mutta niistä ei mainittavampaa tulosta saatu aikaiseksi. Kyseinen taisto päättyi ratkaisemattomaan tasapeliin 0-0. Vaikka pelaajien keskuudessa kiersikin kommentti: ”Tämä meidän olisi pitänyt voittaa”, ei sovi unohtaa sitä tosiasiaa, että sarjan puoleenväliin mennessä Haka/Härmä YJ ei kärsinyt yhtäkään tappiota, vaan tuloksena kaksi voittoa, ja kaksi tasapeliä, sekä kahdeksan sarjapistettä. Paikka kärkitaistelussa oli ansaittu.

Haka j/Härmä – TPS2

Muistutuksen siitä, että mitään ei saa ilmaiseksi, antoi TPS2 Valkeakoskella Apian kentällä 25.5. Ottelu alkoi tasaisesti ja jatkuikin pitkään sellaisena. Molemmat joukkueet onnistuivat luomaan maalipaikkoja kuitenkin turkulaisten painostuksen alaisuudessa, jotka lopulta aloittivatkin maalinteon 41 minuutin jälkeen. Tästä Haka/Härmän keskittyminen herpaantui loppujaksoksi, sillä jo neljä minuuttia myöhemmin 45. minuutilla turkulaiset lisäsivät johtonsa kahteen.
Valmentaja Jari Pyykölä loi joukkueeseensa uskoa tauolla, ja toisella jaksolla kentällä nähtiin aivan kuin toinen joukkue. Palloa liikutettiin nopeasti eikä suostuttu antautumaan turkulaisten kovaan prässipeliin. Tämä tuottikin tulosta heti 52. minuutilla, kun Leevi Lundell pääsi rokottamaan TPS:ää. Tämä antoi kotijoukkueelle lisää intoa peliin ja pitkään näyttikin siltä, että tasoitusmaali on vain ajan kysymys. Kuitenkin 79. minuutilla Tepsiläisten hyökkääjä sai keskitykseen päänsä tarpeeksi väliin ja teki 1-3 voittomaalin.

SalPa – Haka j/Härmä

Seuraava ottelu olikin jo kolmen päivän päästä sunnuntaina 28.5., jolloin Haka/Härmä YJ matkasi Saloon SalPan vieraaksi. Sarjan kahden kärkijoukkueen kohtaaminen käytiin tuskaisen kuumassa kevätilmassa. Heti pelin alusta Haka/Härmä otti ohjat käsiinsä. Pelaaminen oli vaivatonta ja pelaajat tiesivät roolinsa ja paikkansa. Laadukas työ palkittiin 21. minuutilla kun toisen peräkkäisen kulmapotkun seurauksena Aare Turunen viimeisteli tilanteeksi 0-1. Peli jatkui samanlaisena taukoon asti. Haka/Härmä vei ja SalPa vikisi, mutta lisämaaleja ei nähty. Haka/Härmän ylivoimasta kertoo jotain se, että vierasjoukkueen maalivahti ei joutunut toruntatöihin kertaakaan ensimmäisen jakson aikana, ja jalallakin hän koski ensimmäistä kertaa palloon 25 minuutin pelin jälkeen.
Toinen jakso ei tuonut muutosta pelin kulkuun. 63 minuutin pelin jälkeen Ahma lisäsi Haka/Härmän johtoa 0-2, jonka jälkeen SalPa yritti saada vielä pelistä kiinni siinä kuitenkaan onnistumatta. Haka/Härmä voitti loistavalla peliesityksellä kärkikamppailun 0-2.

Haka j/Härmä – TPV

Haka/Härmää odotti toinen tärkeä kamppailu heti seuraavassa ottelussa, kun vieraisiin Valkeakoskelle saapui TPV 10.6. Ottelu alkoi suhteellisen tasaisena ja kiihkeänä, josta kertoo Haka/Härmän maalivahdin Ville Karirinteen korvan repeytyminen pelin alkupuolella sattuneessa tilanteessa, jossa TPV:n hyökkääjä mukanaan Haka/Härmän puolustaja löysivät itsensä kasasta Karirinteen päältä. Peli jatkui pitkään tasaisena, mutta Haka/Härmän epäonneksi FC Hakankin kanssa sopimuksen keväällä tehnyt Joona Kari rikkoi vastustajaa maalivahdin alueen sisällä rangaistuspotkun arvoisesti. TPV:n hyökkääjä ei pilkulta erehtynyt vaan siirsi joukkueensa 0-1 johtoon 41. minuutilla.
Toista jaksoa pelattiin pitkään TPV:n johtaessa 0-1, vaikka yrityksen puutteesta ei kotijoukkuetta voinut syyttää. Loppujen lopuksi kovan yrityksen tuloksena Ahma pääsi maalaamaan jälleen ja toi Haka/Härmän tasoihin 1-1. Tämä vasta pudottikin apinan kotijoukkueen selästä. Tästä vain kaksi minuuttia, ja Joni Laurila siirsi Haka/Härmän johtoon 74 minuutin pelin jälkeen komealla vedolla maalin kattoon. TPV painoi loppuajan kohti Haka/Härmän maalia, mutta tuloksetta, mikä kuumensi TPV:n pelaajia sekä valmennusta. Leevi Lundell naulasi arkun ja muutti loppunumeroiksi 3-1, kun peliä oli pelattu 90+3.

TaPa – Haka j/Härmä

Sunnuntaina 18.6. ratkaistiin A-poikien Ykkösen kevätkierroksen voittaja, kun Haka/Härmä YJ kohtasi vieraissa sarjajumbo TaPan. Samaan aikaan TPV ja Salpa ratkoivat paremmuuttaan toisaalla Tampereella. Haka/Härmän voittaessa, se varmistaisi kierroksen voiton, mikäli TPV voittaisi ottelun vähemmän pelanneen SalPan. SalPan voittaessa ratkaisu jäisi seuraavaan viikonloppuun, jolloin SalPa kohtaa TaPan. Haka/Härmän häviöllä SalPa:lla olisi kaksi ottelua aikaa ottaa tarvittavat kolme pistettä kierroksen voittoon.

Haka/Härmän ja TaPan välinen kohtaaminen Hervannassa alkoi erittäin tahmeasti sateisella nurmella. Haka/Härmän hyökkäys onnistui luomaan TaPa:a paremmin maalintekopaikkoja, mutta viimeistely tökki 25. minuutille asti, jolloin Paavo Ahola onnistui viimein maalinteossa. Tämä ei kuitenkaan vapauttanut Haka/Härmän peliä, vaan oikeastaan päinvastoin. Peli eteni tahmeasti aina taukoon saakka, eikä lisäosumaan vaadittuja maalintekopaikkoja onnistuttu luomaan puolin eikä toisin.
Toinen jakso alkoi samalla tavalla kuin ensimmäinen loppui. Syötöt karkailivat, ja maalintekopaikoista puuttui tietty kovuus ja tahto. Kuitenkaan TaPa ei pystynyt hyödyntämään Haka/Härmän heikkoutta, vaan Haka/Härmän puolustus hoiti tehtävänsä tarpeen vaatiessa. Lopulta pitkän odotuksen päätteeksi Ertürk Sargin päätti laukoa kauempaa, ja loistava laukaus painui vastustamattomasti yläriman alle. Haka/Härmä 0-2 johtoon. Vielä ei kuitenkaan ollut aihetta juhlaan, sillä kuuden minuutin päästä johtomaalista TaPa onnistui kaventamaan tilanteeksi 1-2 vierasjoukkueen nukahduksen päätteeksi. Pelikello näytti 72 minuuttia. Aikaa oli vielä kummallekin joukkueelle. TaPa yritti painaa päälle, mutta lopulta Haka/Härmä löysi puuttuvan osasen peliinsä, ja takoi vastustajan verkkoon kolme maalia 21:ssä minuutissa. Ensin 82. minuutilla ”Ahma” Mohammed lisäsi komealla yksilösuorituksellaan johdon 1-3, heti perään Leevi Lundell maalasi 1-4 85. minuutilla, ja loppusilauksen antoi jälleen Ahma ajassa 90+3. Lopputuloksena 1-5 tahmean alun jälkeen.

Syksyyn piikkipaikalta

Haka/Härmän kärkipaikka varmistui, kun TPV voitti SalPan puhtaasti 4-0.

Tästä palkintona Haka/Härmä YJ saa 3 pistettä etumatkaa syyskierrokselle, joiden avulla paikka SM-karsintoihin ja ensi kaudeksi paluu SM-sarjaan on askelta lähempänä. Nyt kaikki siis sankoin joukoin kannustamaan Haka/Härmä YJ voittoon niin koti- kuin vieraskentilläkin.

Joukkue kasvoi kierroksen aikana etenkin henkisesti paljon. Alkukauden SM-karsintojen pettymyksen ja pelaajaringin harvenemisen jälkeen tehdyt oikeat asiat niin harjoitus- ja pelikentillä kuin niiden ulkopuolellakin ovat vieneet joukkuetta paljon eteenpäin, vaikka siihen on kohdistunutkin paljon muutoksia matkan varrella, kuten esimerkiksi päävalmentajan vaihtuminen alkukauden valmentaneesta Asko Jussilasta edustusjoukkueen uuteen kakkosvalmentajaan Jari Pyykölään. Kuitenkin peli näyttää olevan sen verran hyvässä kunnossa, että taistelu syyskierroksella kahdesta suorasta SM-karsintapaikasta on tosiasia.