FC HAKA C14 YJ1 2015 Annaali eli Fudis-kauden yhteenveto.

Jaa tämä juttu!
Tämän viiltävän analyysin tekijä.

”Vox audita perit, littera scripta manet” eli ”Sanottu sana katoaa, kirjoitettu sana pysyy.”

Anno Domini 2015 oli hyvä vuosi FC HAKA C14 YJ1:lle. Ja tässä yhteenvedossa tulee lihaa luitten päälle, ettei asiat jää muistin varaan.

Joukkue pelasi kevät- ja syyskauden Satakunnan piirin järjestämää C14 Alueliigaa. Keväällä nousu Etelä-Länsi-sarjaankin oli lähellä. Sama joukkue lähtee ensi kaudeksi C15 Alueliigaan yhtenä vahvana suorittajana, kevätkauden sijoitus 3. ja syyskauden 4. sija puhuvat puolestaan.

Boxing bitchMutta tämän vuoden tarina alkoi jo aiemmin. FC HAKA ja LeKi löivät hynttyyt yhteen ja muodostivat ikäluokan yhteisjoukkueen. Talvikauden harjoitukset ja fysiikkatreenit loivat pohjaa tulevalle. Talvella otettiin fysiikkatreeneihin vauhtia Valkeakosken Hakan Nyrkkeilyjaostolta.

Futsalia treenattiin Lukion salissa ja Futsal-sarja voitettiin ylivoimaisesti ja ilman ainuttakaan häviötä.

Attack Pass Defend RonaldoLisäksi päätettiin valmistautua kevätkauteen Tallinnan kautta. 17 poikaa lähti eeppiseen seikkailuun. Hävittiin kaikki matsit, mutta saatiin kovia pelejä FC-Flora ja FC Levandia vastaan ja hitsattiin joukkuetta yhteen maaliskuisen koleassa Tallinnassa. Näillä resursseilla ja reissuillä ei mällätä. Tallinnan matkan budjetti oli 193eur/poika ja se piti. Toteuma oli 199eur/poika.

Ihan vaan muutama muukin tapahtuma vuoden aikana oli.  Osallistujat.com:ssa, joka toimii joukkueen tapahtumakalenterina, yhden vuoden ajalla 12.10.2014 – 12.10.2015 oli kaikkiaan 311 merkintää. Harjoitus- ja pelitapahtumia 213, joihin pelaajat ilmoittavat pääsynsä, valmentaja valmistelee harjoitukset tai pelitaktiikan ja avauskokoonpanon. Waltikka-turnaukseen osallistuttiin kahdella joukkueella. Avausmaaliveikkaustapahtumia FC HAKA edustuksen pelien yhteydessä 16.

Team of cows

Yhteensä joukkue tahkoi 22 Alueliigan peliä. Niissä FC HAKA YJ1 laukoi 81 maalia ja antoi 56 syöttöä. Kaiken kaikkiaan voittoja 14, tappioita 4 ja tasapelejä 4. Lähellä olevat vieraspelit hoidettiin omilla kyydeilla ja Hämeen Turistiauto kuljetti joukkueen 6  vieraspeliin, jotka olivat Pirkanmaata kauempana. Subway’ltä saatiin 56 kappaletta Subeja sponssihintaan matkaevääksi.

Kertauksena Alueliigan kevätkausi

Murtaumista oli harjoiteltu paljon ja maalintekemisen juhlaa siitä tulikin. Ajoittaisten flunssien ja loukkaantumisten takia jouduttiin tyytymään 3. sijaan. Lopussa kaadettiin kuitenkin Etelä-Länsi-liigaan nousija, ÅIFK, vieraissa puhtaasti. Yhteensä 11 ottelua: 51 maalia, 36 syöttöä. Mualmoo kierrettiin ja nähtiin vieraita paikkoja: Kaarina, Rauma, Turkux2. Maaliero 51-19…kivasti.

Ottelutulokset kevät 2015
Ottelutulokset kevät 2015
Lopullinen sarjataulukko, kevät 2015

Lopullinen sarjataulukko, kevät 2015

Kesä, tauko ja  muut tapahtumat

Heinäkuun taukokin oli lyhyt ja vapaaehtoiset aamupäivän-treenit vedettiin Lotilassa. Kesänä, jona vain satoi, niin ihme kyllä, aamutreeneissä ei juuri koskaan.

Waltikka-turnaus osui syyskuun alkuun keskelle Alueliigan sarjaa, mikä aiheutti hieman AL-otteluiden ”säätöä”. Alkuperäinen tarkoitus oli osallistua vain yhdellä YJ1+Yj2 sekajoukkueella. Poisjääntien takia , osallistuttiin YJ1:llä ja YJ2 vahvistettuna -00 pojilla. YJ1:n lopullinen sija 2. eli karvas finaalitappio, kun Ilves keltainen vei jälleen pokaalin.

Alueliigan syyskausi

Kevätkauden hyvän sijoituksen jälkeen vähän leijuttiin…joten alku lähti vaikeasti liikeelle. Ensimmäisessä HPS-pelissä maksettiin oppirahoja olan takaa.  Alkukaudesta oma pääkin soi normaalia enemmän. Onneksi maalit oli tiukassa, joten hommahan oli tasapainossa..vai eikö?  Kaikkiaan 11 ottelua: 30 maalia, 20 syöttöä. Ja taas nähtiin ihmeellisiä paikkoja: Salo ja Pori. Maaliero 30-16..normal one

Ottelutulokset syksy 2015
Ottelutulokset syksy 2015
Lopullinen sarjataulukko, syksy 2015
Lopullinen sarjataulukko, syksy 2015

pistepörssi 2015

Selkeä pistepörssin voittaja oli no 35 kokonaismäärällä 38 pistettä.   No 19 ja no 31 ylsivät molemmat samaan 25 pisteeseen.  Maaleja teki eniten  no. 35 30 kpl. Syöttöjä oli eniten  no 31 16 kpl.

FC HAKA j C14 YJ1 AL Pistepörssi Kevät ja Syksy 2015
FC HAKA j C14 YJ1 AL Pistepörssi Kevät ja Syksy 2015 pelaajan numeron mukaan

 

Hyökkääjistö eli no 35/19/15 tekivät siis 60 maalia ja keskikenttä no 21/31/38 18 maalia. Syöttöjä vastaavasti hyökkääjät 19 ja keskikenttä 26.  Siis jotakuinkin oikein päin.

Pelkällä syyskaudella hyökkäjistö teki maaleja 14 ja keskikenttä 13.  Syötöt vastaavasti hyökkääjät 6 ja keskikenttä 9.  Syyskaudella kokonaistehoissa keskikenttä pesi hyökkääjistön.  The special one.

Puolustuksen ja maalivahdin tehotilastot ovat mitäänsanomattomat, mikä on suuri ja huutava vääryys.  Joukkue on joukkue, missä kaikki osallistuu maalin suojelemiseen ja sen tekoon.  Jälkimmäinen mielellään toiseen päätyyn. Tämän takia tilasto on epäoikeudenmukainen ja vääristää pelikäsitystä.  The wrong one.

Napolilaisen Jalkapalloselostajan jälkiviisaudet…

Valmennuksen yksi tärkeimpiä teemoja kaudelle 2015 oli murtautuminen.  Ja se onnistui.   Voittoja tuli kokonaisuudessaan enemmän; oltiin selvästi sarjan parhaimpien joukossa.   Hyvänä päivänä kadettiin kenet vaan.  Rosteri oli kuitenkin valitettavan ohut, joten muutaman avainpelaajan poissaolo näkyi kentällä välittömästi.

Ice creamEteenpäin pelaaminen oli toinen valmennuksen teema ja sekin iskostui pelaajien mieleen. Vauhtia oli usein jopa liikaa. Henkilökohtaisen pallonkäsittelyn ja -kontrollin puute kärjistyi, kun vauhti nousi. Hitaiden hyökkäysten rakentelu ja pelin hallinta lienevät ensi kauden juttuja.  Oltiin siis nopeita hämäläisiä, mikä lienee itsessään jo ihme.

Nuoret miehet somettaa ja hajattelee….hajatelmia ja muutakin kuin jalkapalloa.  Eli enää ei pallon kanssa pelata pihapelejä vapaa-ajalla kuten aiemmin. Tämä näkyy kyllä kentällä. Nopeatempoinen lyhytsyöttöpeli ei pysy omilla kuin sen max 2-3 syöttöä. Onneksi Futsal antaa tähän oivan alustan kehittyä.

Potkutekniikassa on vielä paljon tekemistä, nyt se ei vielä riittänyt esimerkiki puolenvaihtoihin tai jatkuvasti laadukkaisiin kulmapotkuihin. Joita voisikin harjoitella lyhyenä versiona, jos ja kun ongelma on.

Erikoinen tilanne.

Erikoistilanteet olivat ajoittain myrkkyä HAKAlle puolustuspäässä. Vastaavasti omat erikoistilanteet alkaen sivurajaheitoista kulmapotkuihin tai vapareihin olivat melko suunnittelemattomat. Tulevalla kaudella niihin saadaan varmasti systematiikkaa ja juonikkuutta lisää.

Fysiikkapuolella ja juoksemisessa oltiin vahvoja; joukkeesta löytyy kestäviä raatajia, nopeita sprinttereitä ja kovaa fyysistä peliä kaihtamattomia pelaajia. Fysiikkaan panostetaan varmasti jatkossakin.  Ei kuitenkaan taidon kustannuksella.  Eli Taito edellä..ja me muut tullaan sitten perässä.

Messi + LeonPuolustus onnistui syyskaudella kevättä hieman paremmin. Puolustuksen lukkona ja monien pelien ratkaisupelaajana oli joukkueen mokke, molke, molari, veska, kassari, imuri…no toi viimeinen ei meille natsaa.   Maalivahtipelin suurimmat kehityskohteet liittyvät keskityksiin ja pelien avauksiin. Toinen ilon aihe alakerrassa oli topparipelin eletön eleganssi.  Siis sitä vartaloharhautusta ja valelaukausta. ”Vastustaja…älämesshinne.  Lisäksi pakkikaluston rakentelu ja nousut olivat ajoittain tehokasta ja mukavaa katseltavaa.

Keskikenttä toimi erinomaisesti, ottaen jopa maalintekovastuun pitkiksi ajoiksi Balo drop itharteilleen.   Keskikentän balanssi vain parani kauden aikana, kun lisävoimaa saatii haastejoukkueen puolelta. Tekninen osaaminen keskikentällä oli joukkueen parasta, mikä näkyi nopeina ja oivaltavina syöttöinä sekä upeina soolo-nousuina. Unohtamatta myös puolustustehtävää alemmalla keskikentällä.  No ehkä pientä staramaisuuttakin oli ilmassa…chippiä ja neppiä…tukka hyvin,kaikki hyvin.

Hyökkäyspäässä oli hyvinkin erilaiset kaudet kevät ja syksy. Keväällä onnistui kaikki ja syksyllä ei meinannut upota mikään. Paikkoja kyllä oli, mutta kliinisempi viimeistely jäi uupumaan. Loppujen lopuksi keskikenttäteki 13 maalia ja hyökkäys 14. Hyökkäyksen ongelmat liityivät pitkälti laitojen pelaamiseen liian keskellä ja toisaalta liikaan yksin yrittämiseen. Nämä, yhdessä vauhtisokeuden kanssa, eivät tuoneet toivottua tulosta. Toisesta aallosta tullut keskikenttä korjasi potin. Liian usein vastustajan ennakoi (kevätkeuden perusteella?) joukkueen nopean kärjen, mistä oli muodostunut  hyökkäyksen tavamerkki.  Taktisesti tähän ei osattu vastata.  Mutta velikullat on armottomia duracel-pupuja…hyökkäysssuuntaan.  Ja niillä on omat fanijoukkonsakin.

Kaikki ja mikään ei ole täydellistä.  Aina eikä koskaan.  Kuitenkin läpi kentän löytyi vahvaa osaamista:  siis akseli eli kuningaspultti tai jalkapallon mentävä valtaväylä (no nyt lähti vähä lapasesta).  Maalivahdista puolustuksen ja keskikentän kautta hyökkäykseen oli tasaisesti ripoteltu runkopelaajia. Mistä varmaan voidaan osittain syyttää valmennusta.

Tästä osoituksena hyvät sijoitukset Alueliigassa, huikeita pelejä, typertyneitä vastustajia sekä myös HAKAn C14 poikien osallistuminen Palloliiton piirin- ja aluejoukkueisiin. Yhteensä 4 poikaa kävi katsastuksissa, joista 2 enemmän ja vähemmän vakinaistivat paikkansa. Ehkäpä jatkossa lisääkin…

Harry RednappToisinaan valmennus sai joukkueen – resurssit huomioiden-   huikeaan laukkaan ja flow-tilaan.  Yleisestikin valmennus oli konsistenttia (pojat huom! sivistyssana), laadukasta, suunniteltua ja tasapuolista.  Mutta kertauksena vielä –  harjoitus- ja pelitapahtumia 213  – eli ihan hirweesti töitä.  Toki ajoittain valmennuksella oli viestin perillemeno kanssa ongelmia, mutta niihin löytyi usein kuvainnollinen ratkaisu …

Vuosi 2016?

Ensinnäkin yhteisjoukkue (YJ) – kuvio LeKin kanssa loppuu. LeKi muodostaa -02 joukkueen, jossa yli-ikäisinä pelaa osa nyt joukkueessa olleista. Osa LeKi-taustaisista pojista siirtyy kokonaan hakalaisiksi ja jatkaa täten joukkueessa kuten tähänkin saakka. Tämä , on sanottava suoraan, on selkeä vahvistus joukkueelle ja onkin toivottavaa, että ensinnäkin mahdollisimman moni jatkaa harrastusta ja toiseksi toivotaan, että mahdollisimman moni jatkaa sitä HAKAssa.

FC HAKA j on ilmoitettu 2015-2016 C15 Futsal sarjaan sekä C15 2016 Alueliigaan. Valmennus ja taustat jatkavat jotakuinkin entisellään, mutta niistä asioista tiedotetaan virallisemmin ja tuonnempana. Talvikausi tuo uusia kuvioita fysiikkatreeneihin ja pallohalliharjoittelu jatkuu talven yli. Ensi keväänä mietitään mitä mitä pre-season –asioita voisi toteuttaa. Ideoita otetaan vastaan. Kesällä on useilla pojilla myös rippileiri, joka mutkistelee mukavasti kuvioita, niin perheissä kuin joukkeessakin.

Seuraavat tapahtumat :

  • FC HAKA junioreiden päätäjäiset, Koskikara 24.10 klo 14:00
  • Campus iltamien sitova ilmoittautuminen 26.10 Mikko Hatakka
  • Campus iltamat 7.11 Tietotien Lukio 17:00-24:00

Eiköhän tämä annaali ollutkin tässä.  Kiittäen kaudesta kaikkia osa- ja  tasapuolisesti kohti kautta 2016.

Kirjoittajan alterego – vankkumaton Napolin kannattaja.