Haka päätti SM-sarjapelit taistellen

Jaa tämä juttu!

Haka A päätti SM-sarjataipaleensa kunniakkaasti. Isäntäjoukkue HJK sai tehdä Talin hallissa täyden päivätyön kukistaakseen vieraat ja varmistaakseen SM-hopean.

SM-sarjan päätöskierroksen ottelusta olisi voinut tulla mitaleista taistelevan isäntäjoukkueen ja saunailtaa odottavien vieraiden epätasainen kohtaaminen. Pitkä ja raskas kausi ei kuitenkaan näkynyt Hakan otteissa, vaan joukkue jatkoi samalla tempolla ja itseluottamuksella, jolla Ilves kaatui kauden toiseksi viimeisessä ottelussa.

Jos Haka olisi pelannut muutamassa tappio-ottelussa samalla tasolla kuin kahdessa viimeisessä pelissä, hieno kausi olisi palkittu mitaleilla.

 

HJK juoksutti tärkeään päätösotteluun Klubi 04:ssä Kakkosta vääntäneitä pelimiehiä. Haka-pelaajat pystyivät vastaamaan kovuuteen, ja isännät alkoivat tuskastua – toisella jaksolla jopa väsyä, kun Hakan yli ei juostukaan niin helposti kuin kotijoukkueen pukukopissa etukäteen uskottiin.

2–1 -lopputuloksesta on suoritettu Mikko Ananin -vähennys. Kun tukalissa tilanteissa tarvittiin pitkästä aikaa huippupelastuksia, veskari muisti valmentajan ohjeet: maalivahdin tehtävänä on ottaa pallot kiinni.

Hakan ainokainen kimpoili verkkoon HJK-pelaajista. Vierailla oli toisen jakson lopulla tilaisuus myös tasoitukseen, mutta kotijoukkueen kenttäpelaaja tuurasi veskaria maaliviivalla. Hakan vaihtopenkin hämmästykseksi hanskatonta varamaalivahtia ei palkittu punakortilla ja vieraita pilkulla.

 

Haka sijoittui SM-sarjassa kuudenneksi.
Haka sijoittui SM-sarjassa kuudenneksi.

Niukan tappion vuoksi Klubi-ottelu ei tarjonnut aivan täydellistä kruunua junnuvuotensa päättäneille -95 pelureille. Joukkue voi olla kuitenkin kauteensa tyytyväinen. Haka laittoi sarjan kovimmatkin joukkueet tiukoille, ja juniorit huomasivat pärjäävänsä jopa liigapelaajien kanssa.

SM-sarjan kuudetta sijaakaan ei tarvitse häpeillä, sillä sarjataulukossa taakse jäi monta kovaa joukkuetta.

Nuoremmalle ikäluokalle jää kaudesta paras mahdollinen perintö: paikka SM-karsintasarjassa ja liuta kovien pelien rutinoimia pelimiehiä, jotka eivät hätkähdä mistään.

 

Haka lähti kovaan sarjaan pienellä pelaajaringillä. Syyskaudella pelikiellot ja loukkaantumiset teettivät valmentaja Ismo Oksaselle pitkiä iltoja puhelimessa. Tuuraajia haalinut valmentaja vietti välillä enemmän aikaa luuri korvilla kuin pilli kaulassa.

Oksanen jakaa onnistuneesta kaudesta kiitosta joukkueen pelaajien ja taustojen lisäksi edustusjoukkueen Asko Jussilalle ja Pallo-Seppojen Teijo Ritoselle, joiden kanssa yhteistyö toimi saumattomasti.

Huutavinta pelaajapulaa podettiin puolustuksessa, sillä loukkaantumiset ja siirrot veivät syyskierroksella kaikki topparit. Ongelmat kertaantuivat, kun puolustuslinjaa paikattiin keskikenttäpelaajilla.

Tiukassa paikassa esiin astui uusia vastuunkantajia, muun muassa loppukauden yllättäjä Akseli Tiensuu. Taistelija pelasi upean syyskauden ja kaivoi kerta toisensa jälkeen tarvittavat lisäpykälät.

Joukkueen maalikuninkuuden nappasi Erkka Helminen. Hän oli kymmenellä maalillaan sarjan neljänneksi tehokkain pelaaja. Keskikenttäpelaajan kyvyt huomattiin myös Valkeakosken ulkopuolella, sillä Helminen nimettiin varamieheksi U19-maajoukkueeseen. Sen puolustuslinjassa paikkansa vakiinnuttanut Juho Pirttijoki huilasi HJK-pelin tiistaina alkavien EM-karsintojen vuoksi.

 

Pitkään -95 ikäluokan kanssa töitä tehneen Ismo Oksasen lisäksi Haka A:n pelissä näkyi Valeri Popovitchin kädenjälki. Tsaari pystyi istuttamaan joukkueeseen taitopallo-osaamistaan, koska riittävän moni pelaaja on kesyttänyt pallon nappulavuosinaan.

Parhaimmillaan Haka A pelasi koskin parasta palloa. Tämä näkyi sekä tulostaululla että kentän laidalla: kesän kotiottelut vetivät paria sataa katsojaa eli selvästi enemmän kuin isommilla SM-sarjapaikkakunnilla.

Pienen paikkakunnan rajat alkavat kuitenkin tulla pelaajamäärissä vastaan. Lisenssien määrällä mitattuna Haka on piirin 22. suurin junnuseura. Edellä ovat muun muassa Janakkalan Pallo, Tervakosken Pato, Nokian Pyry, FC Nokia, Parkunmäen Apassit, Parolan Visa, Mäntän Valo ja FC Vapsi. Pelaajamäärät ovat laskussa, ja tasaisen vauhdin taulukolla viimeinenkin Haka-juniori lopettaa kaudella 2017.

SM-sarjaa tahkonnut A-poikien ikäluokka on saanut apuja Pälkäneeltä, Toijalasta ja Lempäälästä. Tulevalla kaudella yhteistyötä rakennetaan myös Hämeenlinnan suuntaan.

Osa Haka A:n pelaajista jatkaa syksyn pelejään futsalin parissa, kunnes tulevan kauden kuviot ovat selvillä.

 

 

Haka HJK-ottelussa

Mikko Ananin, Aki Sihvonen, Ossi Lindeman, Akseli Tiensuu, Kim Lingman, Anton Popovitch, Erkka Helminen, Jesse Oksanen, Matti Jussila, Elias Tolvanen, Eric Bullock. Vaihtopelaajat: Antti Kekkonen, Eemi Räsänen, Ali Al-Zubeidi, Abdulla Al-Barkat ja Eeli Arola.