Haka kukisti Ilveksen Tehtiksen iltavaloissa

Jaa tämä juttu!
Haka ohitti Ilves-voitollaan sarjataulukossa Hongan.
Haka ohitti Ilves-voitollaan sarjataulukossa Hongan.

Haka huipensi SM-sarjan kotiottelunsa Suomen kauneimmalla kentällä kukistamalla Ilveksen 1–0. Tehtiksen iltavalot eivät sokaisseet kotijoukkuetta, vaan valkopaidat korjasivat pistepotin tasapainoisella esityksellä.

Ilves pysyy sarjataulukossa Hakan edellä, koska vieraat ovat onnistuneet kääntämään sarjan tiukat kamppailut hyvällä prosentilla edukseen. Haka sen sijaan on poistunut pukukoppiin reilut puolen tusinaa kertaa maalin tappio niskassaan. Maaliero 45–30 kertoo, että joukkueen pitäisi taistella mitalisijoista. Ratkaisevilla hetkillä on kuitenkin puuttunut kovuutta ja rutiinia, joilla tasaväkiset ottelut hoituvat.

Ilves-ottelu tarjosi balsamia haavoihin, sillä kotijoukkue puristi sarjapisteet vauhdikkaiden vaiheiden jälkeen. Hyvätasoinen peli oli SM-sarjan arvoinen, eivätkä tunteetkaan kuohahdelleet derbyssä. Oikeudenjakaja Marko Lindberg piti pelin hallussa muutamalla puhuttelulla, joten päätöskierrokselle ei jaettu varoitustilin täyttymisestä johtuvia pelikieltoja.

 

Voiton ratkaisi kotijoukkueen tähtipelaajana palkittu Juho Pirttijoki. Ilmatilaa hallinnut puolustaja puski ottelun ainokaisen neljän minuutin jälkeen. Namupallon tarjoili kulmalipulta Matti Jussila.

Pirttijoen panos oli vielä tärkeämpi puolustuspäässä. Päällikkö otti kovuudellaan Ilves-hyökkääjiltä luulot pois. Myös tamperelaisten keskitysinto laantui, kun Pirttijoki vei kaikki pääpallot. Tärkeää taustatukea hän sai topparin tontille kotiutuneelta yleispelaaja Aki Sihvoselta.

SM-sarjan viimeisessä kotipelissä tarjottiin erityisherkkua Jesse Oksaselle. Kapteenin nauhaa lyhennettiin sen verran, että se pysyi hyvän kauden pelanneen hyökkääjän hihassa.

Hauiksensa vapaaksi saanut Haka-veskari Mikko Ananin ei ollut asemastaan huolissaan, vaan oli jälleen itse varmuus. Nollapeliin tarvittiin myös hieman tuuria: kerran kaukolaukaus kolisi ylähirteen ja loppukirivaiheessa Ilves-hyökkääjät pääsivät haaskalle maalinedustan hässäkässä.

 

Ilvekseltä löytyy puoli kentällistä miesten Ykkösessä kokemusta hankkineita A-junioreita. Hakassa junnut ovat kelvanneet korkeintaan vaihtopenkin lämmittäjiksi. Pirkanmaan derbyt ovat kuitenkin osoittaneet, että Valkeakoskellakin kasvaa pelimiehiä: Haka vei joukkueiden kaikki kolme kohtaamista yhteismaalein 11–2.

Maajoukkue- ja liigavalmentajat ovat panneet merkille Haka-junioreiden osaamisen. Sen sijaan edustuksen taustoja ei ole juurikaan junnupeleissä näkynyt. Tehtiksen katsomon mielestä Haka-lupaukset kestävät hyvin vertailun Ilveksen edustuspelureihin. Esimerkiksi Juho Pirttijoki vei Tehtiksen taistossa pidemmän korren Ilveksen puolustuslinjaan noussutta Tatu Miettusta vastaan.

Myös seuraavien ikäluokkien pelaajat ovat ottaneet kesän aikana isoja kehitysharppauksia. Ilves-ottelussa oikean laidan B-junnukaksikko Akseli Tiensuu ja Matti Jussila osoitti, ettei A-poikien SM-sarjakausi välttämättä jää viimeiseksi. Tiensuu ja Jussila pitivät aisoissa muun muassa Henri Malundaman, joka on juoksuttanut Hakan edustusmiehistöä Ykkösen peleissä.

Vieraat pommittivat Tiensuun tonttia ensimmäisen puolituntisen, kunnes huomasivat, että terrieri kurottaa aina jostain jalkansa väliin ja ravaa seuraavassa tilanteessa jakelemaan keskityksiä toiseen päähän. Kahdella tähdellä palkittu Jussila puolestaan rakenteli hyviä tilanteita Ilves-maalille ja karkasi pariin kertaan itsekin testaamaan Ilves-vahti Miska Jurvan refleksejä.

Keskikentän raataja Kim Lingmanin rooli korostui avausjaksolla, kun pelin moottori Anton Popovitch haki vielä kierroksia. Erkka Helminen jatkoi vakuuttavia esityksiään ja kuittasi yhden tähden, jolla hän nousi SM-sarjan mersupisteissä tasapisteisiin Mikko Ananinin kanssa. Niinpä ottelun jälkeen ryhdyttiin selvittämään, voisivatko molemmat saada palkintoauton viikoksi vai ratkaiseeko mersun kohtalon se, kumpi on pelannut enemmän kolmen pisteen pelejä.

A-poikien kausi päättyy lauantaina isolla kirkolla. Haka kohtaa päätösottelussa mitalitaistelussa vielä mukana olevan HJK:n.

Haka Ilves-ottelussa

Mikko Ananin, Aki Sihvonen, Juho Pirttijoki, Ossi Lindeman, Akseli Tiensuu, Kim Lingman (82. Antti Kekkonen), Anton Popovitch, Erkka Helminen, Jesse Oksanen, Matti Jussila (75. Joonas Ritonen), Eric Bullock

 

Tähtiraati: Ville ”Viki” Kauppinen
Tähtiraati: Ville ”Viki” Kauppinen

Maali

4. Juho Pirttijoki (Matti Jussila)

 

SM-sarjan päätösottelu

la 4.10. klo 15 HJK – Haka, Talin halli, Helsinki

 

Kotijoukkueen tähtipelaajat

tähdet Juho Pirttijoki
2tähti Matti Jussila
tähti Erkka Helminen

 

Haka - Ilves ossi lindeman3

 

Haka - Ilves ossi lindeman Haka - Ilves ossi lindeman2 Haka - Ilves juho pirttijoki

 

 

 

 

Haka - Ilves jesse oksanen5 Haka - Ilves jesse oksanen4 Haka - Ilves jesse oksanen3 Haka - Ilves jesse oksanen2 Haka - Ilves jesse oksanen Haka - Ilves ilves-fanit Haka - Ilves erkka ja Mikko Haka - Ilves erkka helminen3 Haka - Ilves erkka helminen2 Haka - Ilves erkka helminen Haka - Ilves antti kekkonen Haka - Ilves anton popovitch3 Haka - Ilves anton popovitch2 Haka - Ilves akseli tiensuu3 Haka - Ilves akseli tiensuu2 Haka - Ilves akseli tiensuu Haka - Ilves aki sihvonen Haka - Ilves anton popovitch

 

 

Haka - Ilves jesse oksanen6