Tuloksekas kotiinpaluu

Jaa tämä juttu!

Tähdet ja joukkueen maskotti Jarmo Pirttijoki olivat helatorstaina paikoillaan, kun Haka A teki paluun kotikentälleen Apialle. Kaikki sujui niin kuin taktiikkatauluun oli piirretty, ja kentällä nähtiin valkopaitojen loistava näytös.

Paluu loistokuntoiselle nurmelle ja Apian munkintuoksuiseen miljööseen palautti ilon kotijoukkueen peliin. Ohjaava ja kannustava puhe kantautui kentältä ensimmäistä kertaa katsomoon saaakka. Pian sitä alkoivat säestää seinäjokelaisten tuskaiset kommentit: hei me ollaan perässä kaikessa.

 

Haka aloitti erittäin aktiivisesti, ja tulosta syntyi jo reilun kymmenen minuutin päästä, kun kulmatilanteeseen noussut Eemi Räsänen siirsi kotijoukkueen johtoon.

Osumaa juhli sydämestään sekä kotijoukkue että -katsomo, sillä Räsänen teki edellisottelussa paluun puolentoista vuoden tauon jälkeen.

Topparin edellinen paluuyritys kahdeksan kuukautta sitten Maarianhaminassa päättyi dramaattisesti: yli puoli vuotta kuntoutettu polvi hajosi toistamiseen avausottelussa.

Puolentoista vuoden pelitauon jälkeen Räsänen teki toisen paluun kovimmassa mahdollisessa paikassa: Tehtaan kentällä oli vastassa puolustava Suomen mestari ja sarjajohtaja TPS.

Räsäsen puntti ei kuitenkaan tutissut. Haka-maali pysyi Tehtiksellä puhtaana niin kauan kuin hän pystyi jatkamaan kentällä. Seinäjokelaisia vastaan hän paransi pari piirua: puolustustehtävien lisäksi Räsänen kantoi vastuuta myös maalinteosta.

Avausmaalin lisäksi Räsänen viimeisteli Hakan 4–0 osuman hieman ennen puoliaikaa.

 

Avausjakson kaksi muuta maalia teki Erkka Helminen. Kun pallo pysyi kotijoukkueella, keskikentän mestari pääsi nousemaan maalitilanteisiin, ja tulosta syntyi kahden osuman verran.

Kentän parhaana palkittu Helminen oli suurin syypää siihen, että vieraat olivat koko ajan pari askelta jäljessä. Pallo liikkui keskikentällä ahtaassakin tilassa niin nopeasti, että prässi ei purrut.

TPS-pelissä ihmeteltiin, mitä Elias Tolvaselle on tapahtunut. Tyyliniekka ei sukinut hiuksiaan, vaan hikoili duunariasenteella ja hiki päässä joukkueen eteen.

Apian hyytävässä viimassa askel kulki vähintään samaan malliin, ja koko ajan kiireessä pidetty SJK-puolustus joutui potkiskelemaan palloja mihin sattuu. Tolvasen asenne tarttui muuhunkin joukkueeseen, eikä yhden työ valunut enää hukkaan: prässäävä pelaaja tekee työn ja tilanteeseen reagoiva kaveri kerää sadon.

Tolvanen on kompuroinut talven peleissä jalkoihinsa, kun hän on ajanut sisälle uusia harhautuksia. SJK-ottelussa hän yksinkertaisti kikkojansa pari napsua ja seinäjokelaiset alkoivat törmäillä toisiinsa. Vielä tärkeämpää oli se, että maalitilanteeseen päästessään Tolvanen alkoi erottaa rinnaltaan laukaisuasentoa ottavat valkopaidat.

 

Kotijoukkueen riveistä ei löytynyt heikkoa lenkkiä etenkään avausjaksolla. Koko joukkueen yhtäaikainen aktiivisuus sai pelin näyttämään helpolta. Pelaajat ehtivät aina ensimmäiseksi apajille ja pallot pomppivat valkopaidoille.

Toisen jakson alussa pelästyttiin, että vieraat ovat liikkeellä Rocky-taktiikalla: ottavat ensin matsin alussa iskuja ja antavat vastustajan hukata paukkunsa, kunnes tarpeeksi ärsyynnyttään antavat kaiken korkojen kera takaisin.

Tauon jälkeen jatkettiin kaupungin puoleisessa päädyssä, jossa Haka pyöritti peliä käytännössä koko avausjakson ajan. Paine purkaantui muutamalla pitkällä pallolla, ja ohimenevän SJK-hallinnan jälkeen maalintekoon karannut Eric Bullock ratkaisi pelin lopullisesti.

5–0 tilanteessa viimeinen puolituntinen oli rauhallista pelailua. Loppuminuuteilla SJK-maalivahti Paavo Valakari järjesti kipinää ja kiivaili itsensä suihkuun.

 

Haka SJK-pelissä:

Mikko Ananin, Eemi Räsänen, Veeti Liljedahl, Ossi Lindeman, Aki Sihvonen, Anton Popovitch, Joonas Ritonen (69. Kim Lingman), Erkka Helminen, Elias Tolvanen (79. Abdulla Al-Barkat), Jesse Oksanen, Eric Bullock (69. Matti Jussila).

 

Maalit:

12. Eemi Räsänen (Jesse Oksanen)
17. Erkka Helminen (Elias Tolvanen)
33. Erkka Helminen
39. Eemi Räsänen (Ossi Lindeman)
55. Eric Bullock

Hakan varoitukset:

54. Anton Popvitch
75. Aki Sihvonen

 

Seuraava ottelu:

14.6. klo 14 KäPa – Haka

 

Kotijoukkueen tähtipelaajat

tähdet

 

Erkka Helminen

Eemi Räsänen

Anton Popvitch

Tähtiraati: Veikka Valtonen