Kuka on Ari Jussila?

Jaa tämä juttu!

Ari ”Apa” Jussila on alle 11-vuotiaiden valmennuspäällikkö FC Haka junioreissa. Hänen vastuualueisiinsa kuuluu mm. perhefutiskerhon, Kauppareiden ja naperoiden toiminnan järjestäminen.

Oman jalkapalloilijan uransa hän aloitti Valkeakosken Nappulaliigassa Arsenalin joukkueessa. Siitä Ari siirtyi 80-luvun loppupuolella Koskenpoikiin. Pelattuaan kauden Kakkosessa he nousivat lopulta ykköseen. Siellä hän pelasi kaksi kautta.

Apa kertoo valmentamisen aina kiinnostaneen häntä. Jo omina pelaaja-aikoinaan hän kirjoitti omia harjoituksiaan ylös, ja sen tuloksena hän siirtyi Koskenpoikien pelaajasta Palloseppojen apuvalmentajaksi. Hän toimi apuvalmentajana monta kautta 4-, 3- sekä 2-divarissa veljensä Askon ollessa vastuuvalmentajana. Marraskuussa 2000 Apa siirtyi junioreiden pariin Nappulaliigaan. Neljän vuoden jälkeen matka jatkui Haka junioreihin, jossa hän toimi valmentajana yhdeksän vuotta, minkä jälkeen hän palasi takaisin Nappulaliigaan.

Apaa motivoi valmentaminen lasten ja nuorten takia. Kun peleissä näkee kehitystä ja harjoiteltuja asioita, se on palkitsevaa. Myös lajista tykkääminen sai Apan valmentamisen pariin.

Jussilalla on useita eri valmentajan koulutuksia. Hän on käynyt Palloliiton kursseista C-valmentajakurssin, niiden lisäksi hän on käynyt useilla erilaisilla koulutuksilla urheiluopistoilla, kuten Eerikkilässä ja Pajulahdessa. Hänellä on Eerikkilästä himoittu Junior Ekkono Master -koulutus. Tulevaisuuden suunnitelmissa on mennä UEFA B -valmentajakoulutukseen.

Apa antoi runsaasti ohjeita ja vinkkejä nuorille valmentajan aluille ja valmentajaksi aikoville pelaajille. ”Jos vähänkään tykkää lajista, valmentamisen aloittaminen on kannattavaa. Se kannattaa jo aloittaa pelaajauran aikana, sillä se tuo uusia näkökulmia omaan peliin ja erilaista motivaatiota harjoitteluun. Myös tuomarin, joukkueenjohtajan tai huoltajan hommat ovat hyviä, jos ei loukkaantumisen takia pysty pelaamaan tai itse harjoittelu ei kiinosta.” Hän toimii myös tutorvalmentajana, joka antaa apua nuorille valmentajille.

Kaudelle 2021 Apa odottaa uuden hallin myötä lisämotivaatiota pelaajille ja valmentajille. Halli on iso askel seuralle, koska harjoitusolosuhteet paranevat, ja toivottavasti tulostakin syntyy. Kesällä Kaupparit jatkuvat normaaliin tapaan, ja tänä vuonna peruuntunut jalkapalloleiri Pappilanniemssä järjestyy. Valmentamisen osalta Apa on enemmän vastuussa 5 v 5 peleistä ja uudesta 2014 syntyneiden joukkueesta.